Knop plus Trafo voor Philips HF306 voorversterker. (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 03.09.2019, 11:30 (306 dagen geleden) @ Maurice

In deze voorversterker zie ik toch het voordeel dan niet tov links rechts.
Ja links en rechts beide afzonderlijke gloei maar dan zit op 1 toch die eind kathode volgers op 1 van de gloeiketens waar ook die voorversterker op zit.

Dat klopt, maar de kathodevolgers zitten aan het eind van beide versterkerketens en dat is ook de voor brom minst gevoelige trap. Die kun je dan dus het beste op één van beide gloeiwikkelingen zetten als het niet anders kan.
En het kan hier niet anders want het is een ECC81 en die laat zich, zonder scherven te maken, moeilijk splitsen.

Als je jouw mening navolgt zouden van beide trappen links en rechts beide RIAA 1e trappen op 1 gloei zitten en de rest op gloei 2.

Dat heb je niet goed gelezen, ik heb het volgende heb ik geschreven:
Een gescheiden gloeiwikkeling is wel van voordeel voor brom-minimalisatie op de beide gevoelige RIAA versterkers.
In het originele ontwerp zit elke EF86 (B1 & B2) op een andere gloeiwikkeling met aan iedere wikkeling een ontbrompot.

Daar kan ik helaas niet het volgende uit lezen: "zouden van beide trappen links en rechts beide RIAA 1e trappen op 1 gloei zitten "


Gloei 1 buis 1 en 3 van linker kanaal
Gloei 2 buis 2 en 4 van rechts en dan beide kanalen buis 5 links en rechts.
Beide gloei hebben een bromcompensatie potmeter.

Dat klopt en zo heeft Philips het ontworpen.

Met 1 gloei in deze opzet prima. Lijkt me lood om oud ijzer met deze voorversterker en met 1 gezamenlijke gloei en1 HV is probleem opgelost

En dat is niet zo als je naar de RIAA trappen kijkt, die zijn zeer gevoelig en die trappen op één gloeiwikkeling resulteert niet in minimum-brom, voor beide kanalen, bij één en dezelfde ontbrommerinstelling.
Ga maar meten, dan kom je er wel achter. Het 'ontbrommen' werkt niet alleen binnen een buis maar ook wat er buiten de buis om in de versterkerschakeling terecht komt vanuit de gloeidraadketen. De beide RIAA trappen en hun fysieke omgeving zijn nooit 100% gelijk en daardoor ontstaat dat verschil. Philips heeft, om dit probleem het hoofd te bieden, dat met twee aparte gloeiwikkelingen en voor elk daarvan een ontbrommer zo optimaal mogelijk uitgevoerd.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum