Geloso G1/1020 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 03.09.2019, 19:46 (177 dagen geleden)
Bewerkt door soundman2, 03.09.2019, 20:36

Ik kreeg een Geloso versterkertje G1/1020, een leuk versterkertje van ca 15 Watt met tweemaal EL84 in de uitgang.
Het speelde wel maar niet best, was redelijk ongevoelig. Ben daarom naar eens wat gaan meten.
Het viel me ook op dat de gloeidraad van een EL84 niet op temperatuur kwam. Hij gloeide wel wat, maar nauwelijks zichtbaar. Hij deed nog wel wat. Toen de versterker verder gerepareerd was viel hij door de mand, wegens veel te weinig versterking. Van een sinus op de uitgang was een helft van de periode te klein en zwaar verminkt. Met een andere EL84 werkte de eindtrap weer zoals het hoorde.
Er waren nogal wat mankementen.
De vaste bias spanning was veel te laag -3 volt ipv een volt of -14. Oorzaak een defecte elco. Daarna was de bias veel te hoog, waardoor de buizen bijna afgeknepen stonden.
De weerstanden die een spanning van 24 volt deelden waren verlopen.
De gevoeligheid was veel te laag, omdat de weerstanden in de mengschakeling waren verlopen, Anodeweerstanden waren verlopen. Alle verlopen weerstanden zaten ver buiten de tolerantie.
Het viel me op dat er twee soorten weerstanden in zaten. Een soort, die door Philips gemaakt zouden kunnen zijn en een andere soort, waarvan ik het fabrikaat niet ken. Eentje was nog oké, die heb ik er ook maar uitgehaald.
Twee condensatoren die als Y condensator waren aangesloten (de twee groene links op de foto), heb ik ongemeten als gevaarlijk beschouwd en die er meteen uitgeknipt. De netspannings uitgang aan d achterzijde heb ik ook maar losgeknipt. De aansluiting tart alle veiligheids regels en dat anno 1970.
Op de foto's de oogst.
Deze Geloso is een van de laatste series buizenversterkers va dat merk. Tref je daarin weerstanden als op de foto, dan maak je borst maar nat. Het soort weerstanden dat nog goed was zie je rechts naast de buis en op een aparte foto.
[image]
[image]
Het soort weerstanden die niet verlopen waren.


[image]
Het schema

[image]
Oeps, moet het afschermschotje nog terugzetten.

[image]

[image]
De (geschakelde) netaansluiting op de achterzijde, erg gevaarlijk.
Helemaal puntgaaf, er missen nog twee kleinigheden, de entree aan de voorzijde, waar nu een jack chassisdeel zit en een dekseltje van de middelste knop.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum