Buizentester aangepast (Techniek Radio/TV)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 28.09.2019, 13:12 (1884 dagen geleden)

Beste forummers,

Een paar jaar geleden heb ik hier het ontwerp van een simpele buizentester gepubliceerd. Na de nodige ervaring is het ontwerp nu wat aangepast.
[image]

-Allereerst het meetbereik voor de anode/schermroosterstroom uitgebreid met een 1mA volle schaal. Dit voor (sub)miniatuurbuisjes.

-Ten tweede de methode voor de opwekking van de gloeispanning wat aangepast. Er zat een schakelingetje in die vanaf bijna 0 kon regelen. Helaas bleek daar een onvolkomenheid in te zitten waardoor bij in- en uitschakelen van de voeding er een korte piek optrad die vooral schadelijk bleek bij types als de DL92 enz. Het heeft me een buisje gekost. Dat is nu aangepast. Laagst mogelijke gloeispanning is nu circa 0,8 volt.

-Ten derde zijn er nu twee meetsnoertjes bijgekomen met serieweerstanden van resp 100K, 470K en 2 x 1 M. Speciaal voor afstemogen.

Omdat het ontwerp met zand is hier geen schema maar een verwijzing naar mijn website waar de nieuwe schema's te vinden zijn. Nog geen nieuwe foto's trouwens.

http://www.bolier.net/buizentester.html

Buizentester aangepast

door Buizengek @, 28.09.2019, 18:10 (1884 dagen geleden) @ Leo Bolier

Blijft een leuk project Leo :OK:

Ik heb dat ontwerp van u enkele jaren gelden mogen bouwen ,
mede dankzij veel hulp van zowel u als veel forum leden, waarvoor mijn eeuwige dank,
super zoals ik toen geholpen ben :OK: :OK:

Ik loop met het idee om op deze basis nog een tester te bouwen, waar o.a de gloeispanning wat hoger kan zodat ook de U- buizen te testen zijn,
Maar dat is nog even toekomst muziek

Al met al een dankbaar ontwerp, ik heb er in ieder geval plezier mee

m.v.g

Marcel

Buizentester aangepast

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 28.09.2019, 19:26 (1884 dagen geleden) @ Buizengek

Marcel,
Dat moet vrij simpel kunnen. De gebruikte chip kan iets tot 35 volt aan dus met een andere trafo moet een regelbare gloeispanning tot ruim 30 volt makkelijk haalbaar zijn als je de dissipatie in die chip maar in de gaten houd. Voldoende koeling.
Hetzelfde geldt trouwens voor de roosterspanning. Maar omdat daar geen stroom loopt is dissipatie veel minder een issue.
Succes,

Leo

Buizentester aangepast

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 29.09.2019, 12:11 (1883 dagen geleden) @ Leo Bolier

De LM317AHV gaat zelfs tot 57V ingang-uitgangsdifferentieel spanning.

Is het geen idee voor dit project een professionele PCB te bestellen uit China? Zoja dan wil ik deze wel ontwerpen.

Gr,
Florick Wibier

Buizentester aangepast

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 29.09.2019, 13:01 (1883 dagen geleden) @ Florick Wibier

Een prof. print is natuurlijk een stuk beter dan handbedraad. Maar dan moet er wel vraag naar zijn. Ik denk dat er een paar mensen zijn die hem al daadwerkelijk gemaakt hebben maar dan ook nog met specifieke aanpassingen aan eigen wensen. Of die geïnteresseerd zijn om hem opnieuw te maken ?

Buizentester aangepast

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 29.09.2019, 13:23 (1883 dagen geleden) @ Leo Bolier

Hoi Leo,

JLCPCB heeft nu een aanbieding, tien printen van 10x10cm voor 4 dollar, samen met verzendkosten net geen tien euro. Voor dat geld kan je zelf niet eens etsen.

Ik vind printen ontwerpen leuk, sommige mensen kijken TV op hun vrije dag, ik ontwerp printjes.

Ik ga aan de slag met het hoogspanningsdeel, omdat ik daar zo op het oog geen problemen mee zie.

Voor het negatief zal ik eens nadenken over een schakeling die tot hogere spanningen regelt, dat is voornamelijk interessant voor mezelf omdat ik ook met een buizentester project bezig ben, maar dan met buizen in plaats van Fets voor de hoogspanning.

Zelf gebruik ik Chinese digitale paneelmetertjes, die hebben een hogere resolutie dan het aflezen van een analoge schaal waardoor het bereik in de regel niet hoeft omgeschakeld te worden. Een nadeel is dat ieder metertje zijn eigen printvoeding nodig heeft, waardoor de kosten per geplaatste meter rond de 10-11 euro komt.

Gr,
Florick

Buizentester aangepast

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 29.09.2019, 14:13 (1883 dagen geleden) @ Florick Wibier

Hallo Floris,

Je bedoelt toch niet dat die 10 printen samen, incl verzending 10 euro gaan kosten ? Dus 1 euro per stuk ? Geen geld. Dat moet toch zeker interessant zijn.
Je weet dat er ook iemand is die een tester (bouwpakket) aanbiedt op basis van een PC programma met een aanstuurbare voeding en meetcircuit? Die kan uiteraard heel wat meer.

Als je een print gaat ontwerpen zou ik zelf ook voor goed verkrijgbare digitale paneelmetertjes gaan. Nu ben je teveel afhankelijk van wat er toevallig aangeboden wordt.
Het hoogspanningsdeel heeft mij geen problemen gegeven. Je kunt hooguit stoeien over de maximale spanning en stroom. Ik ben uitgegaan van een toevallig voorhanden trafo uit een oude radio. Die kon voor mijn toepassing voldoende leveren.

Voor U buizen heb je idd meer gloeispanning nodig. Ik heb er niet naar gekeken omdat ik daar niet echt geïnteresseerd in ben. Misschien is er ook meer stroom nodig. Ik heb er geen limiter op gezet omdat die LM chips dat zelf doen. Misschien is daar dan ook wat zwaarders voor nodig.
Een gloeistroommeting lijkt me ook interessant. Ik zie hier vaak genoeg buisidentificatie vragen voorbij komen die uitmonden in een gloeistroommeting.

Max. 20 volt roosterspanning kan ook wat aan de krappe kant zijn. Er zijn buizen die meer nodig kunnen hebben bij mijn weten. En ik heb ook ooit iets gelezen over kleine positieve roosterspanningen....geen id waar dit voorkomt.

Waar ik bij het ontwerp niet aan had gedacht is het meten van diodes in buizen als de EBFxx, EAAxx enz. De diodes meet ik nu apart met de hoogspanningsvoeding. Omdat die tot 0 regelbaar is kan ik in elk geval zien dat ze werken maar het lijkt me wel link omdat je er te makkelijk een te hoge spannng op kunt zetten. Een apart voedingkje daarvoor is veiliger. Je heb maar heel weinig spanning nodig met wellicht een begrenzingsweerstand er in.

Ook aan elektrodensluiting heb ik niets gedaan; wel aan gedacht maar wat voor criteria daar aangelegd zouden moeten worden; lastig.

Succes. Houd ons op de hoogte als je wilt.

Buizentester aangepast Hoogspanning ontworpen

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 29.09.2019, 14:28 (1883 dagen geleden) @ Leo Bolier

Hoi Leo,

Printplaat ontwerp is voor mij relatief makkelijk. Ik ben er sinds mijn eerdere posting even voor gaan zitten. Hier het resultaat:

Ik heb wat minieme wijzigingen toegepast. Onder andere meer zenerdiodes omdat ik nog een verpakking 24V 1.3W zeners heb liggen. Ook de 100uF elco heb ik opgesplitst in 2x 47uF, daar heb ik alweer veel van liggen in die verpakking.

Schema:
[image]

Printplaat overzicht:
[image]

Printplaat met kopersporen:
[image]

Gr, Florick

Buizentester aangepast Hoogspanning ontworpen

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 29.09.2019, 14:37 (1883 dagen geleden) @ Florick Wibier

Ziet er heel netjes uit. :OK:
Moet wel opmerken dat niet iedereen grossiert in 24 volt zeners. Maar je kunt open posities natuurlijk gewoon kortsluiten. Zelfde voor de elco's. Nu je toch bezig bent: 100 nF op de uitgangsklemmen ook aardig (maar heb ik ook verzuimd).
Maar forumbeheer gaat boos worden. Hoort op het transistor forum thuis zullen ze zeggen.

Buizentester aangepast Hoogspanning ontworpen

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 29.09.2019, 14:53 (1883 dagen geleden) @ Leo Bolier
Bewerkt door Florick Wibier, 29.09.2019, 15:01

Ik wil best wel overwegen om een seriestring van drie 85A2 regulatoren toe te passen in plaats van zeners om het forumbeheer te appeasen.

Gezien het verlangen om oude radio trafo's te gebruiken die doorgaans 250-260V windingen hebben kom je eigenlijk niet om halfgeleiderschakelingen heen, wil je nog iets van spanning overhouden om het circuit mee te voeden.

Voor het negatief zit ik aan een Shuntregelaar te denken, met transistor verschillversterker en profi spanningsreferentie.

Tesla, de communistische halfgeleiderfabrikant fabriceerde een aantal halfgeleiders die daarvoor uitermate geschikt zijn. O.A. de MAC01 10V spanningsreferentie en de KC811 dubbeltransistor. Beide heb ik ooit in grote aantallen aangeschaft omdat ze spotgoedkoop waren.

Hiervoor zou een posting op het transistorforum inderdaad beter volstaan.

Buizentester aangepast: Printjes beschikbaar

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 20.10.2019, 13:14 (1862 dagen geleden) @ Florick Wibier

Even een update, dit is geen inhoudelijke discussie, maar ik heb de printjes voor de buizentester naar origineel schema binnen.

[image]

[image]

Kale printjes zijn beschikbaar als je me een PM stuurt.

Buizentester aangepast: Printjes beschikbaar

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 20.10.2019, 14:08 (1862 dagen geleden) @ Florick Wibier

Ziet er prima uit Floris.

Buizentester aangepast: Printjes beschikbaar

door Rieks @, Emmen, 01.05.2021, 09:52 (1303 dagen geleden) @ Florick Wibier

Hallo Florick,

Heb je de printjes voor het originele ontwerp van de Bolier buizentester nog,
en zo ja, voor hoeveel moet ik daarvoor mijn financiele reserve aanspreken?
Mvg Rieks Buter

Buizentester aangepast: Printjes beschikbaar

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 01.05.2021, 13:55 (1303 dagen geleden) @ Rieks

Rieks,

Voor het oorspronkelijke ontwerp en uitvoering van mijn buizentester heb ik nooit printen ontworpen. Het zijn met de hand bedrade gaatjesprinten.
Voor de door mij gemaakte aanpassingen hoef je ook weinig kosten te maken.
Je mA meter moet wel een 1 mA volle schaal uitslag hebben en de
keuzeschakelaar voor de stroommeting heeft nu 1 moederkontakt met 4 standen in plaats van 3 nodig(S2 in het schema van de stroommeting).

Floris is met het idee aan de gang gegaan en heeft een aangepast ontwerp gemaakt met "echte" printen. Als je daarmee aan de gang wilt zou ik hem een mailtje sturen.

Succes, Leo

Buizentester aangepast

door francois129 @, Aartselaar - België, 29.09.2019, 14:20 (1883 dagen geleden) @ Florick Wibier

Deze tester staat al lang op mijn to do lijstje. Een printje zou welkom zijn.

François

Buizentester aangepast

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 01.10.2019, 16:55 (1881 dagen geleden) @ francois129

Hoi Francois,

De printjes voor de hoogspanning zijn besteld, voor de gloei en negatief wordt aan gewerkt. Ik denk dat ik wat printjes naar het originele schema opteken, en daarnaast mijn eigen ontwerp ontwikkel.


Gr,
Florick

Buizentester aangepast

door francois129 @, Aartselaar - België, 01.10.2019, 17:56 (1881 dagen geleden) @ Florick Wibier

Dag Florick

Laat me ten gepaste tijde maar weten hoe we dit verder afhandelen.
Uiteraard heb k ook interesse in de andere printjes.

François

Buizentester aangepast

door Buizengek @, 02.10.2019, 07:42 (1880 dagen geleden) @ Florick Wibier

Hallo Floris

Toen ik deze aan het bouwen was in 2016,
heb ik veel tips / aanpassingen gekregen,
Misschien interessant bij de ontwikkeling van de printen
zie o.a. deze draad in het archief
https://nfor.nl/archief/index.php?id=226341

m.v.g

Marcel

Buizentester aangepast

door Forumbeheer @, 29.09.2019, 16:05 (1883 dagen geleden) @ Leo Bolier

Zoals de gedachtewisseling zich inmiddels heeft ontwikkeld, past deze beter op het Nederlands Transistorforum of op CircuitsOnline.

Forumbeheer.

Buizentester aangepast

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 03.10.2019, 12:28 (1879 dagen geleden) @ Leo Bolier

Dit is een algemene opmerking dus past hier wel thuis.

Zal ik een print maken met voeten voorbedraad voor de EL84 EF86 ecc81/82/83 en ECC88? compleet met grid stoppers. Dan heb je alleen nog twee voeten voor de EL34/6L6 en 6SN7 nodig, en dan kan je alle courante audiobuizen doormeten zonder daarvoor eerst aansluitingen te maken. En omdat G1 en G2 van stoppers worden voorzien is de kans op oscilleren ook kleiner.

De print zal dan ceramische PCB voetjes hebben, met een 3mm gat in het center, zodat je de print kan gebruiken om de gaten af te tekenen.

Vier voetjes moet ik wel op 10X10 cm kwijt kunnen

Gr,
Florick

Buizentester aangepast

door francois129 @, Aartselaar - België, 03.10.2019, 17:25 (1879 dagen geleden) @ Florick Wibier

Florick,

Al wat kan helpen neem ik van u over. Graag tesamen om verzendingskosten naar België te drukken :-)

François

Digitale metertjes Toevoegen aan tester

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 05.10.2019, 15:26 (1877 dagen geleden) @ Leo Bolier

Ik ga hier geen volledige technische discussie voeren, maar in mijn contact met Leo heb ik voorgesteld om Digitale paneelmeters voor de tester te gebruiken. Dit is duurder dan analoge draaispoelmeters maar ook een stuk nauwkeuriger.

Mijn idee was om vier of vijf metertjes aan te raden, Het gaat hierbij om deze: uit China afkomstige digitale metertjes, verkrijgbaar in diverse bereiken.

[image]


Meter 1: Gloeispanning meten in bereik 199.9V en gloeistroom in bereik 19.99A

Meter 2: Negatief meten in bereik 199.9V en roosterstroom in bereik 199.9uA

Meter 3: Anodestroom A1/ anodestroom A2 / stroom G2 meten in bereik 199.9mA

Meter 4: Anodespanning bereik 500V/ G2 spanning bereik 500V

Meter 5: optioneel G2 spanning meten. dan hoeft meter 4 niet omgeschakeld te worden.

Digitale metertjes Toevoegen aan tester

door J.Voogd @, Dordrecht, 07.10.2019, 20:28 (1875 dagen geleden) @ Florick Wibier

Ik heb de tester al uitgevoerd met digitale metertjes van Ali Express, ook deze hebben een redelijke afwijking in het lage gebied net zoals analoge meters.

Zo is bijvoorbeeld 6 volt gloeispanning ruim 7 volt en de negatieve roosterspanning wijkt bij lage spanningen zo'n 10% af en dat kan een behoorlijke invloed hebben op de anodestroom.

Digitale metertjes Toevoegen aan tester

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 07.10.2019, 22:05 (1874 dagen geleden) @ J.Voogd

Welke metertjes zijn het? Ik heb niet zo een grote afwijking vastgesteld bij mijn vorige project met digitale paneelmetertjes, in principe wordt bij de goedkopere Chinese metertjes hetzelfde IC toegepast als bij veel duurdere meters. Maar is er op de kwaliteit van de andere componenten bespaard.

Digitale metertjes Toevoegen aan tester

door J.Voogd @, Dordrecht, 07.10.2019, 23:07 (1874 dagen geleden) @ Florick Wibier

YB4835VA Digitale Voltmeter Amperemeter DC 0-100V 300V 600V

Panel Amp Volt Voltage Stroom Meter 1,999mA, 2A, 5A, 10A, 20A

Er kan gekozen worden uit verschillende meetbereiken.

Digitale metertjes Toevoegen aan tester

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 08.10.2019, 15:12 (1874 dagen geleden) @ J.Voogd

Ik vermoed dat dit een probleem met dit model metertje is, want de ICL7107 gebaseerde 200mV gevallen waar ik rondom ontwerp heb ik geen grote on-lineariteit waargenomen.

Nu afwachten tot de printen binnen komen, dan kan ik meer zeggen over het ontwerp. Ik was nog van plan de HSP voeding aan een duurtest te onderwerpen

Gr,
Florick

Digitale metertjes Toevoegen aan tester

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 08.10.2019, 19:59 (1874 dagen geleden) @ J.Voogd

Dat is een enorme afwijking. Je hebt het over 15% ofzo. Dat hebben gewone draaispoelmeters echt niet. Misschien een incidentele fabricagefout? Je zou toch serieuze klachten verwachten bij dergelijke afwijkingen.
Of toch nog eens kijken of er niet iets anders aan de hand is?

Digitale metertjes Toevoegen aan tester

door J.Voogd @, Dordrecht, 08.10.2019, 22:35 (1873 dagen geleden) @ Leo Bolier

Er zit een klein potmetertje in de behuizing van deze digitale metertjes, wanneer je daar aan draait dan zijn ze in het hoge bereik onzuiver of anders in het lage bereik..
Bij het meten van een elektronenbuis hang ik er maar even een multimeter parallel aan dan weet ik zeker dat ik met de juiste spanningen meet.
Verder ga ik niet met mijn inbreng, ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

Buizentester aangepast

door Florick Wibier @, Schaijk Noord Brabant, 12.02.2021, 14:39 (1381 dagen geleden) @ Leo Bolier

Telegram groep met informatie MBT printen

Ik heb een telegram groep opgezet, dat is een App die je op je telefoon of PC kan zetten om te Appen, vergelijkbaar met Whatsapp maar beter met het beheren van groepen, omdat met een klik bepaalde lappen tekst van de ene naar de andere groep overgezet kunnen worden.

Voor mij is dit veel gemakkelijker om iedereen dezelfde informatie te geven.

De PC versie van telegram is te downloaden op

https://desktop.telegram.org/

De Link naar de buizentester groep is hier te vinden : https://t.me/joinchat/Ir9SKkqdi9v-hMHU

De link naar de navigatiepagina voor de Nederlandse buizenaudio is deze link :

https://t.me/joinchat/RMtqBibzahg9C7W5

Als er veel vragen over het instaleren van de App ontstaan zal ik een handleiding daarvoor plaatsen.

Gr,
Florick Wibier

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum