Buizentester aangepast (Techniek Radio/TV)

door Leo Bolier ⌂ @, Goor, 29.09.2019, 14:13 (144 dagen geleden) @ Florick Wibier

Hallo Floris,

Je bedoelt toch niet dat die 10 printen samen, incl verzending 10 euro gaan kosten ? Dus 1 euro per stuk ? Geen geld. Dat moet toch zeker interessant zijn.
Je weet dat er ook iemand is die een tester (bouwpakket) aanbiedt op basis van een PC programma met een aanstuurbare voeding en meetcircuit? Die kan uiteraard heel wat meer.

Als je een print gaat ontwerpen zou ik zelf ook voor goed verkrijgbare digitale paneelmetertjes gaan. Nu ben je teveel afhankelijk van wat er toevallig aangeboden wordt.
Het hoogspanningsdeel heeft mij geen problemen gegeven. Je kunt hooguit stoeien over de maximale spanning en stroom. Ik ben uitgegaan van een toevallig voorhanden trafo uit een oude radio. Die kon voor mijn toepassing voldoende leveren.

Voor U buizen heb je idd meer gloeispanning nodig. Ik heb er niet naar gekeken omdat ik daar niet echt geïnteresseerd in ben. Misschien is er ook meer stroom nodig. Ik heb er geen limiter op gezet omdat die LM chips dat zelf doen. Misschien is daar dan ook wat zwaarders voor nodig.
Een gloeistroommeting lijkt me ook interessant. Ik zie hier vaak genoeg buisidentificatie vragen voorbij komen die uitmonden in een gloeistroommeting.

Max. 20 volt roosterspanning kan ook wat aan de krappe kant zijn. Er zijn buizen die meer nodig kunnen hebben bij mijn weten. En ik heb ook ooit iets gelezen over kleine positieve roosterspanningen....geen id waar dit voorkomt.

Waar ik bij het ontwerp niet aan had gedacht is het meten van diodes in buizen als de EBFxx, EAAxx enz. De diodes meet ik nu apart met de hoogspanningsvoeding. Omdat die tot 0 regelbaar is kan ik in elk geval zien dat ze werken maar het lijkt me wel link omdat je er te makkelijk een te hoge spannng op kunt zetten. Een apart voedingkje daarvoor is veiliger. Je heb maar heel weinig spanning nodig met wellicht een begrenzingsweerstand er in.

Ook aan elektrodensluiting heb ik niets gedaan; wel aan gedacht maar wat voor criteria daar aangelegd zouden moeten worden; lastig.

Succes. Houd ons op de hoogte als je wilt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum