Driebergen op z'n Amerikaans (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 10.10.2019, 14:05 (179 dagen geleden) @ huub.jak

Dat is wel een beetje kort door de bocht. Er zijn ook verzamelaars en hobbyisten, die ook belangstelling hebben voor historische zend- en meetapparatuur. In het commentaar bij de video, werd veelvuldig het typenummer genoemd van dergelijke zend- en meetapparatuur. Ik kreeg de indruk dus dat de videomannen mogelijk ook zendamateurs zijn.
Tja, bakeliet? Amerika is een groot land en de behoefte aan kleine goedkope radio's zal daar ook groot zijn. Een kunststof kastje is veel goedkoper te produceren in grote aantallen als houten kasten.
De netspanning 110 of 120 volt is natuurlijk standaard in Amerika, het is dus niet gek dat de meeste toestellen daarvoor gebouwd zijn. Kennelijk was in Amerika de netspanning al veel langer uniform als in Europa, waar we gelijk en wisselstroom netten hadden met ook nog verschillende netspanningen tot in de jaren vijftig. Met de stekers zijn we nog niet uniform. Ik woon een paar kilometer van de Belgische grens en daar hebben de stopcontacten zgn pen aarde terwijl bij ons en andere landen dan weer de schucko, met zijkontakten standaard is. Als de steker aan het snoer niet beide aan boord heeft, past het niet.
Overigens hebben ze de transformator uitgevonden, om de ene netwisselspanning om te zetten in een andere netwisselspanning.
(Voor gelijkstroom had je dan weer trilleromvormers, die ook in een aantal toestellen van Philips kon worden ingebouwd, of een GW ontvanger, in het jargon een U-tje genoemd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum