Antenne op Philips B2X80U (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 21.10.2019, 19:50 (1642 dagen geleden) @ Bolleke
Bewerkt door soundman2, 21.10.2019, 20:21

De aansluiting is voor de ontvangst van AM zenders. Op de linkse aansluiting met het vorkje wordt een draadantenne aangesloten, met een 4mm banaansteker.
De beste antenne is een vrijhangende draad van een meter of 10 tussen twee hoge punten. Een zijde van de draad wordt via een zo kort mogelijke draad verbonden met de radio. Hoe hoger de antennedraad hangt en hoe verder van de bebouwing, hoe beter de ontvangst en de afwezigheid van storing die tegenwoordig alom rond en in een huis aanwezig is. De vrij hangende draad wordt van de ophangpunten geïsoleerd met isolatoren. Vroeger waren dat porseleinen "eitjes", maar twee stukjes plastic pijp voldoen ook wel.
De rechtse aansluiting wordt met de aarde verbonden. De beste aarde is een metalen staaf van een paar meter in de grond, liefst tot in het grondwater, die met een zo kort mogelijke verbinding op de radio wordt aangesloten, eveneens met een 4mm banaansteker.
Vroeger werd de waterleiding wel als aarde gebruikt, maar door de aanwezigheid van plastic leidingen is dat niet ideaal meer. Ook een CV radiator is geen beste keuze.
een goede antenne zorgt voor een groot ontvangstsignaal. De radio reageert daarop, door het verminderen van de gevoeligheid via de AVC. Niet alleen wordt het nuttige signaal op maat gemaakt, maar ook de storing en ruis die aanwezig zijn worden verzwakt. Met een mooi woord, de signaal/ruis verhouding wordt beter.
Een klassiek voorbeeld , geleend van het www.
De antennedraad hoeft niet geïsoleerd te zijn. Het beste neem je fosforbrons draad van bijv 1,5mm2. Het voordeel is dat de draad niet roest en ook niet uitzakt, zoals gewoon koperdraad wel doet.

[image]

Hieronder een ei-isolator. Dergelijke isolatoren worden ook gebruikt bij weideafrasteringen. Vroeger was het materiaal porselein,
De ei-isolator met de twee haken geeft aan hoe de antennedraad op de juiste manier door het gat gevoerd wordt. Als de antennedraad alleen aan het dunne dwarsstukje trekt zal dat snel breken. Om de draad te fixeren sla je die een aantal malen om zichzelf.
De draad aan de afgaande kant kun je het beste dubbel vouwen, door de isolator voeren en dan ineen draaien. De draad is dus niet onderbroken en heeft na een lange periode buiten ook geen last van slecht contact door corrosie.

[image]
[image]

baansteker
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum