Tesla 306U (Techniek Radio/TV)

door Loek @, Exloo, 26.10.2019, 12:31 (1643 dagen geleden) @ ffeilers

Hallo Frans,

Ik reageer even op jou opmerking : "Dat moet toch te doen zijn"

Dat klopt zeker maar ik ben één van de reaparateurs en zie dus regelmatig radio's waarvan de condensatoren zijn vervangen door iemand met wat minder ervaring. Het resultaat is vaak dat de radio het daarna helemaal niet meer doet. En je als reparateur veel moete moet doen om uit te vinden wat er allemaal fout zit.

De meeste fouten die gemaakt worden:
1)
Van de oude condensator zijn de aansluitdraden volledig verwijderd. Dit gaat meestal alleen door wat wrikken en trekken. En daardoor zijn bijvoorbeeld dunne spoeldraden die ook op de soldeerlip zaten afgebroken.

Dus om dat te voorkomen de oude draden een stuk laten zitten en de condensator verwijderen door los te knippen. De nieuwe condensator solderen op de oude draadstompjes met zelf gemaakte soldeer veertjes.

2)
Tegelijk alle condensatoren vervangen en daarna werkt de radio niet omdat toch ergens een verkeerde verbinding is gemaakt. Maar welke is fout?

Om dat te voorkomen, bij een nog spelende radio, stuk voor stuk de condensatoren vervangen. Daarna kijken/luisteren of de radio nog werkt en misschien beter speelt.

Verder is het veel verstandiger om eerst de oorzaak van een slecht spelende radio te vinden en misschien daarna de overige condensatoren te vervangen.

Een veel voorkomende fout is een lekke koppel condensator. Of deze echt lek is kan eenvoudig bepaald worden door de spanning te meten tussen de kathode en het 1e rooster van de eind buis. Deze moet een bepaalde negatieve waarde hebben. Welke waarde dat kan je weer zien in data blad van deze buis (bijvoorbeeld op internet) Is deze waarde die je meet aanzienlijk minder negatief dan is meestal de koppel condensator defect. Op deze manier ben je een beetje professioneel bezig :-)

Kortom het zonder meer vervangen van condensatoren raad ik af. Maar als je dat toch gaat doen hou dan rekening met de twee eerder genoemde punten.

Verder wil ik nog opmerken dat de klacht van jou radio "slechte ontvangst" waarschijnlijk niet iets te maken heeft van een probleem met een teer condensator.

Wil je er echt wat van leren wacht dan op een reparatie dag dan kan je stap voor stap zien wat de beste aanpak is.

Met vriendelijke groet,

Loek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum