Oude voedingstransfo herstellen (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 09.11.2019, 13:42 (1627 dagen geleden) @ mswiggers

Ten eerste: ik zou me geen zorgen maken over asbestpapier in trafo's, omdat het impregneermiddel de vezels netjes bijelkaar houdt.
Daarnaast kun je, aangezien je 'm gaat herwikkelen, continue vochtig houden om nog meer zekerheid te hebben tegen het vrijkomen van vezels.

Maargoed. Meestal zit tussen de lagen wikkelingen, een vel harspapier (met fenol-formaldehydehars geimpregneerd papier). In mijn ervaring is de buitenste afdekking katoen of linnen, in teer gedrenkt. In philipstrafo's is me nog nooit asbest opgevallen. Maar ik heb natuurlijk niet iedere philipstrafo geinspecteerd ;-)
Van industriƫle motoren en trafo's weet ik dat er asbestpapier in gebruikt werd. In consumententrafootjes... Nouja, de kans is er, maar ik acht 'm klein.

Vaak verbleken de vezeltjes van het textiel door schimmels en oxydatie, en dan kan het inderdaad op asbest gaan lijken.

Je kan het gemakkelijk testen door een stukje af te scheuren er een vlam onder te houden.
Katoen en linnen branden als een fakkel, als het met teer geimpregneerd is.
Harspapier zal langzaam verkolen en moeizaam branden, maar vergaat wel geheel tot koolstof of as. Let op, hierbij komt formaldehyde vrij. Doe het buiten!
Als het geimpregneerd asbest is, dan zal het impregneermiddel verbranden of verkolen, maar het asbestweefsel zelf zal intact blijven. Hierbij geldt hetzelfde, doe het buiten.

Ten slotte: wat ik zou doen, is de radio voorzien van een steker met randaarde en 'm altijd geaard of via een scheidingstrafo gebruiken, en de trafo lekker laten zitten. De trafo ziet er slecht uit maar de isolatie tussen de windingen hoeft niet beschadigd te zijn. De aardleiding voorkomt dat er bij een defect aan de trafo spanning op het chassis kan komen. Als je 'm ooit verkoopt, netsnoer er af.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum