Wie kan mij uitleggen (Algemeen)
door Hans Op den Camp , Leusden, 20.12.2008, 15:26 (5819 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 20.12.2008, 15:42
waarom een moderne radio onmiddellijk reageert op de volumeregelaar en een 30-er jaren, bijvoorbeeld 836A niet. Als ik bijvoorbeeld bij mijn 836A het volume helemaal open draai dan duurt het wel 5 seconden voordat de radio een keer reageert op dat commando. Ik denk dat het te maken heeft met de manier van volume regelen. Of wel reageren op het veranderen van negatieve roostervoorspanning. Maar dat is ook al weer zo'n nietszeggende kreet. Wie kan het mij eens uitleggen op een begrijpelijke manier? Alvast bedankt daar voor :-P .
Groeten, Hans
Wie kan mij uitleggen
door Huub , 20.12.2008, 15:48 (5819 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Vroeger hadden ze meer geduld .....
Nee Hans , ik weet het ook niet , lijkt me zelfs niet helemaal OK ,
dus ik ben ook zeer benieuwd ,
groeten nieuwsgierige Huub
PS dat Menneke in de radio is ook al meer op leeftijd
Wie kan mij uitleggen
door Hans Op den Camp , Leusden, 20.12.2008, 15:57 (5819 dagen geleden) @ Huub
Huub, het valt mij bij al mijn radiootjes uit die tijd op dat de volumeregeling niet liniair is aan de stand van de volumeregelaar maar een aantal seconden na eilt. Das verder geen probleem hoor maar ik was gewoon nieuwsgierig waarom dat zo is. M.vr.vr. Hans
Wie kan mij uitleggen
door Huub , 20.12.2008, 16:07 (5819 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Ik ook , (nieuwsgierig ),
kan me er wel iets bij voorstellen , een of andere lading die
opgebouwd of moet weglekken via een hoge R ,...
Gelukkig heb je nog werkende toestellen uit die tijd ,
wat ik heb is stuk , mocht ik al weten waar het staat .
nou afwachten maar dan .... Groeten Huub
Wie kan mij uitleggen
door Hans Op den Camp , Leusden, 20.12.2008, 16:25 (5819 dagen geleden) @ Huub
Ik denk zelf dat het met negatieve roostervoorspaninning te maken heeft, maar dat laten we ons mogelijk vanavond haarfijn uitleggen door de radiotechneuten.
Wie kan mij uitleggen
door John Hupse † , Schoonhoven, 20.12.2008, 16:27 (5819 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Ik denk zelf dat het met negatieve roostervoorspaninning te maken heeft
Helemaal goed, bij "moderne" radio's wordt het volume direct geregeld, meestal via een koolpotmeter die ervoor zorgt dat het signaal direct wordt verzwakt.
Bij radio's uit de eerste helft van de jaren '30 gebruikte men soms een gelijkspanning die via een draadpotmeter kon worden geregeld. Deze gelijkspanning wordt dan toegevoerd aan het eerste rooster van de h.f. buis. Dit is meestal een regelbuis, in het geval van het Arbeiderskastje is dit een Philips E455 (selectode).
Om brom te vermijden bracht men een RC filter aan op het rooster van deze regelbuis (R8-C7). Dit filter vertraagt de volumeregeling enigzins.
Een vertraging van 5 seconden is echter net iets te veel van het goede, controleer R8, C7 en het type van de regelbuis. Als er een latere buis is gemonteerd wordt de regeling trager.
Wie kan mij uitleggen
door Hugo Sneyers , Tongeren Belgie, 20.12.2008, 16:32 (5819 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Hallo Hans .... bij een 'moderne' radio staat de volumeregeling tussen het 'ontvangst gedeelte' (hf - mf en detectie) en de lf-versterker, als je die volumeknop open of dicht draait verandert er niets aan het ontvangst-gedeelte van de radio, met andere woorden: of de volume nu hoog of laag staat maakt helemaal niet uit want het 'ontvangst gedeelte' ontvangt hem steeds even hard.
Bij oudere radio's is dat niet het geval, daar staat geen potmeter tussen het 'ontvangst gedeelte' en de lf-versterker, dus de muziek die uit het 'ontvangst gedeelte' komt gaat regelrecht naar de lf-versterker. De enige oplossing om hem dan doen stiller te spelen is het 'ontvangst gedeelte' iets minder gevoelig te maken zodat het geluid minder hard gaat doorkomen, dat kan gebeuren door de negatieve voorspanning op de roosters van de 'ontvangst buizen' hoger te maken zodat ze minder gaan versterken maar in NOG oudere radio's gebeurde dat soms ook door de gloeispanning van de buizen te verminderen, logisch dat dit niet zo snel reageert.
Groeten ... Hugo Sneyers