Voedingstrafo luistervinkje wikkelen (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 19.11.2019, 16:05 (1613 dagen geleden)

Beste forumlezers,

Het topic over herwikkelen van een trafo https://www.nfor.nl/index.php?id=269164 heeft mij inspiratie gegeven om ook eens een poging te wagen om een trafo te wikkelen.
Ik ben namelijk bezig om een Philips 37A luistervinkje - het eerste noodradiootje dat Philips na de oorlog op de markt bracht - te restaureren.
Het kastje is inmiddels gereed en ben ik op zoek naar een originele voedingstrafo, want die is helaas niet meer aanwezig.
Maar probeer er maar eens een te vinden..... het is mij tot nu toe niet gelukt. Want je bent vanwege de beschikbare ruimte nogal beperkt in de keuze.
Dus wilde ik een uitgangstrafo met de juiste afmeting (6 cm hoog en 5 cm breed) tot voedings trafo gaan ombouwen.
Ik vermoed zelfs dat Philips voor het luistervinkje ook spoelkern en blik pakket van een ugt heeft gebruikt om er een voedingstrafo van te maken. Want een geschikte kleine net trafo was er denk ik niet voorhanden.

Nu heb ik een uitgangstrafo gevonden die qua afmeting geschikt is om er een nettrafo van te maken en er ook nog eens uitziet als de originele. Maar hoe pak je dat aan?

[image]

Het ding uit elkaar halen en afwikkelen zal wel lukken. Maar hoe maak je er dan een geschikte voedingstrafo van met een primaire wikkeling voor 220 V en secundair 190 V en 6,3 V.
En begin je met de primaire te wikkelen op de spoelvorm en worden de secundaire wikkelingen er overheen gewikkeld? Of liggen de wikkelingen naast elkaar?

En hoeveel windingen zijn er nodig voor de primaire wikkeling en welke draaddikte zonder dat de trafo te warm wordt? Het secundaire gedeelte kan je wel berekenen en als je pech hebt past het blikpakket niet meer want zo mooi strak als de fabriek kan wikkelen gaat het mij niet lukken.

Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik vrees dat het zelf vervaardigen van een geschikte voedingstrafo niet gaat lukken. Geduld is een schone zaak en wordt zoeken naar bijna onvindbare radio-onderdelen een kwestie van lange adem.... Maar dat vind ik ook een erg leuk aspect van de radiohobby :-) .

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum