Schaalverlichtings lampje BX 190U brandt ineens heel fel (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 27.11.2019, 22:08 (185 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 27.11.2019, 22:48

Goede avond,

Vandaag ben ik begonnen om een BX 190U radiootje dat ik eerder dit jaar heb aangeschaft in orde te maken. Op zich ziet de radio er perfect uit, behalve de kartonnen achterwand, maar daar gaat BD&C een nieuwe voor maken met hun lasercutter. Alleen wanneer........ik wacht het geduldig af..... :-).

Na vervanging van de groene serieweerstand en de koppelcondensator speelde de radio weer maar na een paar minuten begon het schaalverlichtings lampje ineens steeds feller te branden en heb ik de radio maar gauw uitgezet.

Dit verschijnsel heb ik eerder meegemaakt bij dergelijke u-toestellen en soms trok de UL41 eindbuis te veel stroom door inwendige kruipstroom of vanwege een lekke koppel condensator.

Alle stroom gaat bij dit u-toestel tenslotte door het schaalverlichtings lampje. Alleen in dit geval bleef de storing na het vervangen van de koppelcondensator en de UL41 voort bestaan.

Toen heb ik de ratelcondensator aan een kant losgeknipt en was de storing meteen verholpen.
Heel even heb ik de ratelcondensator weer tegen zijn aansluitpunt gehouden en ging het schaal lampje weer feller branden en als je dan niet op tijd ingrijpt brandt het lampje door.

Mogelijk een tip voor iemand die met de zelfde storing in een u-toestelletje zit.

Persoonlijk heb ik niks met zo'n oude ratelcondensator en soldeer ik ze altijd aan een kant los en laat ik ze verder zitten vanwege de originaliteit......

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum