Gezocht Ballastweerstand BX 290U (Gezocht)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 06.12.2019, 18:01 (1602 dagen geleden) @ gerard

Senseosyndroom en pulsen zijn ook besproken in de lezing op het RC. De gloeidraden werken als serieweerstand om de stroom door de condensator te begrenzen bij spanningspieken, spikes, op het lichtnet. Je kunt rekening houden met pieken tot 4000V gedurende 50us en dan doorrekenen hoe het zit met de delta V per delta t en met de spanning over de condensator. Dat staat allemaal in de lezing en het blijkt dat een 630V type op deze plek praktisch niet kapot te krijgen is. Niettemin lijkt het me verstandig om een zekering op te nemen in de keten, en vergeet niet een bleederweerstand over de condensator te plaatsen. Kost bij elkaar 40cent.

Ik had dat niet doorgerekend maar kwam uit de losse pols ook op een 630V MKP uit, of met overdimensionering een 1000V, maar dat is volgens jouw berekening dus niet nodig. De vereiste werkspanning van de condensator blijkt als je dat uitrekent (bijvoorbeeld met jouw spreadsheet) niet echt snel lager te worden naarmate je een langere serieketen hebt, dus onder de 630V zou ik niet gaan.

Besparen op stroom doe je nauwelijks natuurlijk, gezien het aantal uren dat je de radio nog gebruikt. De verminderde opwarming van de kast kan een reden zijn.

Mee eens, ik denk dat de opwarming en daarmee ook de slijtage van onderdelen in de buurt en de kast, prima redenen zijn om een condensator toe te passen.

Ook de stroombegrenzende eigenschap van zo'n schakeling is erg prettig. Wat dat betreft nog verbazend dat Philips het ooit maar in 1 apparaat zo gebruikt heeft. Kan ook te maken hebben met het beschikbaar komen van een condensator die ze daar kwalitatief voldoende voor vonden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum