8, 9 en 10 khz raster. Hoe zat/zit dat nou eigenlijk ? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 12.12.2019, 17:40 (1594 dagen geleden) @ A. Ouwehand

De keuze van rasterafstand is natuurlijk een compromis tussen geluidskwaliteit en hoeveel zenders je kwijt kunt. In Amerika passen er natuurlijk wat minder zenders tussen 530 en 1610, maar daar wordt een wat groter stuk gebruik, de MG loopt daar door tot 1710 (en heet BC).

Door de kleinere afstand van 8kHz op het hoogste stuk kwam er een kanaal extra ten koste van 500Hz bandbreedte. Dat deel van de middengolf was bestemd voor plaatselijke zenders, met laag vermogen en een regiofunctie. Op sommige schalen zie je daar nog een lange streep staan met bijschrift GEW wat dan staat voor Gewestelijke Zenders. Of in het Frans OC wat dan opeens Ondes Communales betekent.

Leuk idee van Ruud om overdag breder te zenden.... praktisch probleempje lijkt me wel dat voor echt luistergenot de bandbreedte van je ontvanger omschakelbaar moet zijn. Want als je in de avond luistert met een brede ontvanger, krijg je geheid storing van verre zenders op naastgelegen kanalen die dan doorkomen. Als je ontvanger selectief genoeg is om die goed te onderdrukken, heb je overdag weer veel minder aan de hoge tonen van je plaatselijke zender.
Praktijk is natuurlijk, dat de meeste luisteraars toch maar naar een paar sterke nabije zenders luisteren. Dan is selectiviteit veel minder van belang en ook gevoeligheid niet. De laatste jaren van de middengolf heb ik met heel veel plezier een hybride bouwprojectje gebruikt met een eenkringer TA7642 en een ECC40/EL41 versterker. Ontving alle gewenste programma's perfect, maar je moet er niet mee willen DXen natuurlijk!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum