Modulator van Lettine Radio Model 240X (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 25.12.2019, 16:24 (1603 dagen geleden) @ Ted Mooren

Het scherm- en het stuurrooster van een tetrode met elkaar verbinden maakt van de buis in een high-mu triode.
Hetzelfde geldt voor het doorverbinden van het rem-, het scherm- en het stuurrooster van een pentode.

De resulterende buis kan dan een zero-bias triode zijn, maar is dat niet in alle gevallen.
Echte zero-bias buizen zijn als zodanig ontworpen en moeten worden ingesteld volgens hun specificaties om goed te kunnen werken. Te veel anodespanning op een zero-bias buis kan resulteren in te veel anodestroom en daarmee dan de maximaal toegestane anodedissipatie overschrijden.
Bij uit tetrodes of pentodes samengestelde high-mu triodes moeten de grenswaarden voor m.n. de toegestane maximum waarden voor spanning, stroom en dissipatie op de anode goed in de gaten worden gehouden.

Er is nog een aandachtspunt bij het gebruik van schermroosterbuizen als high-mu triode.
Door z’n constructie oefent binnen een buis een stuurrooster meer invloed uit op de elektronenstroom dan het schermrooster want de laatste zit verder weg van de kathode en kent doorgaans ook een grovere spoed.
Het schermrooster is daarnaast bedoeld voor een aanzienlijk hogere spanning dan wat op het stuurrooster staat.
Het zonder meer doorverbinden van beide roosters kan in een te grote stroom naar het stuurrooster resulteren want in deze situatie werkt het schermrooster op hetzelfde DC-potentiaal als het stuurrooster en trekt daarom geen elektronen voorbij en weg van het stuurrooster. Bij aansturing zal onmiddellijk roosterstroom vloeien en het stuurrooster vlot aan een te hoge dissipatie worden blootgesteld.

In het voorbeeld van Ted uit Radio Bulletin is er sprake van maximaal 555 Vtt stuurspanning tussen de beide 807’s. Naar het stuurrooster van iedere buis is echter een weerstand van 20 kOhm opgenomen, hetgeen de roosterstroom naar het stuurrooster beperkt tot maximaal ca. 10 mA eff hetgeen voor een 807 aanvaardbaar is.

Vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum