Philips BX653 klinkt te hard op FM OPGELOST (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 03.01.2020, 21:38 (1567 dagen geleden) @ martijnradio
Bewerkt door soundman2, 03.01.2020, 21:57

Fijn dat het opgelost is!
C52 op R32. Waarschijnlijk had je hem aan de aardsteun van de montagestrip willen solderen. Overigens is het zonder meer kiezen van een ander aardpunt niet altijd aan te bevelen. Sommige aardpunten kunnen kritisch zijn voor wat betreft brom etc, bijv. door inductiestromen van de voedingstransformator in het chassis.
In het schema staat aan de aardzijde van de condensator een aarde tekentje. Dat betekent dat de kondensator niet willekeurig gemonteerd kan worden, maar dat de buitenlaag van de folie aan aarde moet liggen. Vaak wordt dat aangegeven met een ring op de condensator. Ook dat zijn maatregelen, die bijvoorbeeld overspraak of brom moeten voorkomen.

Toch weer een fout, die er in geslopen is door het vervangen van onderdelen, die wellicht niet eens defect waren. Het is wat ik meestal aangeef, dat het veelvuldige gebruik van het lukraak uitwisselen van onderdelen zelden een goed werkend toestel oplevert. Ook nu heeft het nogal wat voeten in de aarde gehad om een oorspronkelijk goed werkende schakeling weer in orde te maken.
Als ik zelf al een onderdeel moet uitwisselen, dan knip ik dat er uit en soldeer de nieuwe component op de oude aansluitingen. De kans op een vergissing is dan al weer een stuk kleiner. Heel vaak zijn bij Philips apparaten de onderdelen eerst ingehaakt en daarna gesoldeerd. Zeker op moeilijk bereikbare plaatsen kan het lossolderen van een defect onderdeel een lastig karwei zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum