Afvlakelco´s herstellen (Algemeen)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 09.02.2008, 14:32 (6131 dagen geleden)

In afwachting van de eerste berichten over de technische beurs in Emmen even tussendoor een vraagje over de elco´s van een Philips 826A.
De oude vloeistof elco´s hadden beide inwendige kortsluiting en vanmiddag heb ik ze netjes aan de onderzijde opengemaakt. Met de truc met de slangklem en veel geduld is dit heel gemakkelijk uit te voeren en na voorzien van een nieuwe inhoud en hermontage in de radio zie je niks meer van de operatie. Maar nu mijn vraag:

[image]

Om te controleren of de radio met nieuwe elco's speelt (dat deed hij eerder niet; gelijkrichtbuis werd loeiheet...) heb ik er provisorisch twee elco's van 22 uF / 450 V aangeknoopt (ik had geen andere in voorraad). Eigenlijk hoort dat niet; in de eerste schema's worden elco's van 16 uF genoemd en in latere toestellen (zoals deze) heeft Philips exemplaren van 32 uF gemonteerd. Mag je wel zoveel afwijken van de oorspronkelijk waarde? Het toestel speelt overigens uitstekend met deze nieuwe elco's van 22 uF. M.vr.gr. Hans

Afvlakelco´s herstellen

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.02.2008, 14:58 (6131 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

Elco's hebben vaak een behoorlijke tolerantie op de aangegeven waarde. Een 50% afwijking kan zomaar voorkomen. Zolang je de waarde maar niet (veel) overschrijdt die in de datasheets van de gelijkrichtbuis staat, met inachtneming van de juiste waarde voor de serieweerstand van de hoogspanningswikkeling + eventueel externe serieweerstand en bijbehorende spanning.

Hangt ook een beetje af of je een nieuwe of (niet goed geformeerde) oude elco monteert.

Een wat lagere waarde dan oorspronkelijk gemonteerd zat, zal dus niet kwaad kunnen, hooguit wat meer brom.

Groeten,

Matthias

Afvlakelco´s herstellen

door Laurens @, Zaandam, 09.02.2008, 16:37 (6131 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Je moet even in de datasheet van je gelijkrichtbuis kijken welke waarde daar maximaal aan mag. Een te grote afvlakcondensator kan je gelijkrichtbuis sneller laten slijten.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Afvlakelco´s herstellen

door Hans Op den Camp @, Leusden, 09.02.2008, 17:19 (6131 dagen geleden) @ Laurens

Hallo Laurens, nooit geweten dat ik datasheets van buizen had! Maar ik heb een Tube and Transistor Handbook van de Muiderkring tussen mijn radioboeken gevonden en daar kom ik de gelijkrichter 1805 tegen en in het schemaatje staat een afvlak-elco getekend van 60 uF. Is dat dan de waarde van de C1 en C2 bij elkaar opgeteld? Ik denk zelf van wel. Dus twee elco's van elk 22 uF is geen probleem. Met de oorspronkelijke bezetting van Philips, 2 x 32 uF .......kom je aan 64 uF. Te veel voor de gelijkrichtbuis? :-) groet, Hans

Afvlakelco´s herstellen

door Laurens @, Zaandam, 09.02.2008, 17:21 (6131 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hangt er van af of er nog een weerstand of smoorspoel tussen de eerste en de tweede afvlakelco zit, ik weet niet precies het fijne ervan.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.

Afvlakelco´s herstellen

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.02.2008, 17:50 (6131 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

nooit geweten dat ik datasheets van buizen had! Maar ik heb een Tube and Transistor Handbook van de Muiderkring tussen mijn radioboeken gevonden en daar kom ik de gelijkrichter 1805 tegen en in het schemaatje staat een afvlak-elco getekend van 60 uF.

Ik kijk zelf meestal in de documentatie van Philips zelf. Zoals die op Frank Philipse's website staat.

In de datasheet daar wordt over 16 uF gesproken, met de benodigde serieweerstand voor een bepaalde stroom bij een bepaalde spanning. In het Philips boek Electronenbuizen deel II staat op pagina 308 een hele tabel met gelijkrichters, waar de waarde van 32uF genoemd wordt (echter zonder waarde voor de serieweerstand, staat wel onderaan in de voetnoot hoe je die berekent).
Boek Electronenbuizen deel II is ook bij Frank Philipse te downloaden, en eigenlijk is die serie een MUST HAVE voor iedereen die met de vooroorlogse toestellen bezig is. Het mooie is dat je de boeken zo kunt downloaden, dus het kost nog niks ook.

Is dat dan de waarde van de C1 en C2 bij elkaar opgeteld? Ik denk zelf van wel.

Nee, het gaat om de eerste elco, direct achter de gelijkrichter.

Dus twee elco's van elk 22 uF is geen probleem. Met de oorspronkelijke >bezetting van Philips, 2 x 32 uF .......kom je aan 64 uF. Te veel voor de >gelijkrichtbuis?

Zolang die eerste elco dezelfde grootte heeft (of lager) als de oude, originele, dan zou ik mij niet druk maken. Voor de tweede: daar zit waarschijnlijk een weerstand of smoorspoel tussen, en dan kun je de waarden niet zomaar optellen. Kijk dus naar de eerste elco. En zoals al eerder gezegd: een kleinere elco geeft een grotere rimpel, en dus meer brom in je geluid.

Groeten,

Matthias

Afvlakelco´s herstellen

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 11.02.2008, 10:42 (6129 dagen geleden) @ Matthias Meijer

Ik kijk zelf meestal in de documentatie van Philips zelf. Zoals die op Frank Philipse's website staat.

In principe is de documentatie van de fabrikant natuurlijk het beste. Maar wanneer deze niet volledig is kan je gemakkelijk een verkeerde conclusie trekken. Soms moet je behoorlijk zoeken voordat je op de benodigde gegevens stuit.

De maximale capaciteit is hier 60 uF. De waarde van 16 uF is de waarde van de condensator die indertijd is gebruikt bij het meten van de Io/Uo karakteristieken.

De 1805 is geheel gelijk aan de AZ1, alleen de huls is anders.

--
http://www.hupse.eu/radio

Afvlakelco´s herstellen

door Matthias Meijer @, Dordrecht, 09.02.2008, 18:18 (6131 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hier nog een voorbeeld hoe het berekenen van een voeding met buizen in zijn werk gaat: berekenen voeding

Kijk ook nog even verder op die site. Ziet er interessant uit.

Groeten,

Matthias

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum