Praktische vraag over gebruik oude radio (Techniek Radio/TV)

door Maarten Bakker @, Haarlem / Delft, 11.01.2020, 00:23 (208 dagen geleden) @ Jim Odekerken

Ik heb in een eerder topic hulp gekregen voor het aan de gang krijgen van een HX553A.
Die doet het inmiddels weer, nu rest de vraag...

Zijn er bezwaren voor het regelmatig gebruiken van de radio? Ik wil nu ook graag genieten van het mooie geluid.

Als ik me goed herinner heb je de papiercondensatoren er uitgegooid, dus de kans op grote schade door slijtage bij gebruik is flink kleiner geworden. Het advies blijft wel altijd om het toestel niet onbeheerd te laten spelen. Als het onverhoopt eens gaat roken, is het handig als je de steker eruit kunt trekken.

Ik heb de tip van de gloeilamp meegekregen en die wil ik als een vast iets aan de kast bouwen.

Dat lijkt me niet nodig. Als je hem eens in de paar maanden gebruikt hoeft er nooit iets gereformeerd te worden.

In dit geval een 75 watt lamp in serie er vast op monteren. Vervolgens meten wat de spanning doet (verwachting is dat er dan ca. 210 volt overblijft, en deze waarde dan op de carrousel (220v) instellen in plaats van de huidige 245 volt.

Dat werkt de verkeerde kant op denk ik. Als je het goed wilt doen dan meet je de gloeispanning tijdens normaal gebruik, en stel je het carroussel in op de stand waarop de gloeispanning zo dicht mogelijk bij 6,3V ligt.

Als je het helemaal perfect wilt doen en de aanwezige netspanning en de instelling van het spanningscarroussel laat dat toe, hou je in de gaten hoe het verloop van de netspanning gedurende de dag en de week is en als dat verloop relatief klein is, stel je de gloeispanning zo in dat hij gemiddeld tussen -5% en 0% van 6,3V zit. Dat verlengt de levensduur iets ten opzichte van boven de 6,3V, maar meer dan 5% te laag is op de lange termijn weer slecht voor de kathode.

De precieze hoogte van de hoogspanning is van ondergeschikt belang.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum