Voedingsprobleem Grundig UKW Concert Boy 57? (Gezocht)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 27.01.2020, 00:07 (1550 dagen geleden) @ gerard

Men heeft ontdekt dat die gasbelletjes wel van de polen kunnen worden verminderd door een tegengestelde stroom te laten lopen, en dat is wat er bij het laden in jaren vijftig portables gebeurt. Een bijna uitgeputte batterij wordt nog even opgepept om de laatste restjes energie te kunnen verbranden, niet om er weer energie in te stoppen.
Zoals eerder geschreven, batterijen waren duur en elke verlenging van gebruik was welkom!

Dat van die gasbelletjes zou nog enigszins plausibel kunnen zijn.
Ik zat dit vanavond zo te lezen en het schoot me opeens weer te binnen dat we destijds buren hadden die in het bezit waren van een batterij radio, als jong jochie kwam ik daar regelmatig over de vloer om te spelen met de buurjongen.
Het model van de radio weet ik echt niet meer, maar wat me nog duidelijk voor de geest staat is dat toen de radio een keer niet speelde, de buurman de batterij eruit haalde en die werd op een plaatje bovenop de kachel gelegd.
Het zal misschien iets van een kwartiertje geweest zijn, maar tot mijn stomme verbazing deed de radio het na deze "behandeling" weer.
Hoelang dat duurde weet ik niet, maar ik vond het toen een wonder.
Mogelijk dat ook door warmte de gasbelletjes verdreven worden, wie zal het zegen..
Pogingen om als jonge elektronicus (wie heeft het niet geprobeerd? ;-) ) zelf gewone batterijen op te laden zijn bij mij altijd mislukt.:-(
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum