Wat is een ideale MG antenne? (Techniek Radio/TV)

door Ed van der Weele † @, Zeist, 23.12.2008, 15:38 (5626 dagen geleden) @ Herman Wolters

Een heleboel goeie antenne tips. Maar vergeet ook niet om een goeie aardleiding aan te brengen . Wel even kontroleren of daar geen storing naar binnen komt. Ik heb mijn amateurstation via een kunstmatige aarde en de centrale verwarming geaard.

Herman,

Wat bedoel je met "een kunstmatige aarde"?

De centrale verwarming is als hoogfrequent aarde verre van ideaal. Er wordt vaak gebruik gemaakt van knel- en schroefkoppelingen, waarbij de schroefkoppelingen waterdicht worden gemaakt met hennep of teflon. De knelkoppelingen kunnen blank metaal op blank metaal zijn, maar er kan ook een anticorrosielaag op de buizen zijn aangebracht.
En ergens zijn de buizen met de veiligheidsaarde in de meterkast verbonden. Dat "ergens" is meestal bij de cv-ketel en bij de radiator in de badkamer.
Ook de haakse bochten van de verwarmingsbuizen zijn voor hoogfrequent minder gunstig.

Maar als je in een flat woont ontkom je niet aan zulke alternatieve vormen van aarding. Er is eenvoudigweg geen andere mogelijkheid dan het zoeken naar de minst slechte oplossing.

In een eengezinswoning is het meestal wel mogelijk om een aardpen te slaan, liefst tot in het grondwater. En met een zo kort mogelijke en rechte verbinding naar het radiotoestel.
Let bij het slaan van zo'n aardpen wel op dat geen kabels of buizen worden geraakt die in de tuin liggen begraven!

Wat de bijdrage in ontvangst is kun je mooi kontroleren met een kristal ontvanger.Die werkt niet best zonder goeie aarde.

Dat is een goede tip.

Veel plezier met de oude toestellen.

Dat zal zeker lukken :-)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum