Herstel van een door Philips gebouwde oorlogsradio S100U (Techniek Radio/TV)
Beste forumlezers,
De afgelopen dagen was het halve keuken aanrechtblad hier in huis weer eens het ingericht als werktafel voor het herstel van een Philips U-toestelletje dat je niet zo vaak tegenkomt, de S100U uit het oorlogsjaar 1943.
Dit toestelletje mocht vanwege de oorlogs situatie niet in Nederland verkocht worden, hetgeen te lezen is in het artikel van Gidi Verheijen: http://www.oldradios.nl/Publicaties-NL/RHT%20(maart%202018).pdf maar mocht Philips het toestel wel leveren aan door de bezetter goedgekeurde landen zoals Zwitserland, Finland en Balkan landen.
Maar dat even ter zijde..... Toen ik het radiootje onlangs kocht bleek het na 77 jaar nog in erg mooie staat en speelde het zelfs nog met het nodige gebrom en gekraak.
Maar er was natuurlijk ook al eerder wat aan gerepareerd en dat wilde ik weer in een veel betere staat terug brengen. Zoals het netsnoer en de foute elco's en was de verdroogde en deels verbrokkelde rubber isolatie van de bedrading ook niet echt veilig meer.
Dit radiootje heeft geen schaalverlichtings gloeilampje, maar een neon indicatie lichtje. En dat was ooit eens vervangen door een gloeilampje van 19 volt. Dat kon natuurlijk niet goed gaan omdat het over dezelfde C109 was aangesloten waar 90 volt over staat. Ach ja.... en zo kom je bij het herstel van een dergelijk oud radiootje wel meer leuke dingen tegen.....
Voor het herstel van het indicatie neonlampje heb ik deze gevonden https://www.franktechniek.nl/neon-lampje-p-986.html
en die past met zijn 6 mm diameter precies in de opening van het bakelieten schaalvenster van de radio. En is ook passend voor de Philips 203U / 204U/ en vroege 208U radio's.
Bij deze S100U was ook het pertinax plaatje van de neon indicatielamp verdwenen en die heb ik vandaag naar een origineel voorbeeld nagemaakt met soldeerlipjes en felsbusjes en voorzien van een 6 mm neon lampje:
Wat mij nog wel opvalt dat het geluid van het radiootje na vervanging van de 6800 pF
koppelcondensator nog steeds een beetje "schor" over komt, terwijl de negatieve spanning van het rooster van de eindbuis ten opzichte van de kathode min 5,25 volt is.
Nou ja, HiFi wordt het nooit en zijn we tegenwoordig denk ik verwend op audio gebied
Doe er met dit verhaaltje gewoon je voordeel mee en geniet van onze oude radio hobby.
--
Met vriendelijke radiogroet, Hans