Philips radio B3X00U (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 11.02.2020, 18:01 (18 dagen geleden) @ Harrie Dogge

Wanneer ik nu meet tussen de pennen 6 en 5 van UCH81 zonder socket dan is de weerstand oneindig, meet ik met de buis in de socket dan meet ik tussen pennen 6 en 5 150 Ohm, terwijl pen 5 een aansluiting is van het filament(heater).

Dat is niet goed. Bekijk die buisvoet eens heel nauwkeurig of daar soms geleidende rommel tussen de pinnen zit, zoals soldeerresten of zo.
Meet je die lage weerstand tussen pin 5 en 6 ook als er geen buis in zit, of een andere buis? Het kan zijn dat daar een sluiting ontstaat op het moment dat de contacen iets verbogen worden door een buis.

Het valt mij op, dat ook het filament van buis UCH81 en UBF80 niet zichtbaar gloeien, wel van de andere buizen.

Die twee buizen gloeien lang zo fel niet, dus het kan zijn dat ze een beetje onopgemerkt gloeien. Maar een sluiting bij pin 5 van UCH81 kan ook de twee "onderste" buizen in de gloeiketen uitschakelen. Ik denk dus dat je op het goeie spoor zit!

Ik ga het printspoortje van + naar 6aH onderbreken en kijken wat dan het resultaat is ook soldeer ik er een paar draadjes aan en hang daar mijn multimeter tussen om de stroom te meten, deze maar enkele mA's mogen bedragen.

Dat is qua methode heel goed, maar ben je niet bang dat het printspoortje daarna een zwak punt blijft? Je kunt je mA-meter misschien ook over S13 aansluiten met een paar extra draadjes. De inwendige weerstand van een mA-meter is vast veel kleiner dan van S13 zodat bijna alle stroom dan toch door je meter gaat. Je hoeft ook geen exacte waarde te weten, alleen of het problematisch hoog is.

Ik neem aan dat je het schema al hebt?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum