mankement Philips B6X43A (Techniek Radio/TV)

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 16.02.2020, 09:56 (1521 dagen geleden) @ Erwin goossens

Even een zijsprong met de B5X14A die bijna hetzelfde is. Ook daar waren de 2200 pF condensatoren lek, en wel dat deze 3700 pF waren geworden. In het geluid zou dat tot uitdrukking komen dat er wat minder hoge tonen zijn.

De radio met de lamp in serie werkte wel. Bij volle netspanning was na 2 minuten een 100 Hz brom hoorbaar. Wat was het geval:
Bij de lek test ben ik eerst met 50 Volt begonnen. daarna opgevoerd tot 250 Volt en de lekstroom begon steeds groter te worden totdat de condensator het bijna begaf en volle sluiting had. De lekweerstand neemt af terwijl de spanning hoger wordt (VDR effect).

Voor de TS geldt: eerst die 2 condensatoren van 2200 pF vernieuwen.
Verder ook de kathode weerstand en elco splitsen in 2x 180 Ohm 2 Watt en 47 µF 63V (mag ook 25V of 40V zijn).

Ik had ook verschil in sterkte tussen links en rechts. Bij mij was het de gelijkloop van de volume potmeter die niet goed is. Hierop heb ik het loudness circuit gewijzigd en een extra weerstand van 220K op het sterke kanaal in serie met de volume potmeter opgenomen, echter deze oplossing geldt niet voor de TS.

Het is verder een kwestie van gericht te onderzoeken, en dat kan je al met de computer of smartphone doen als muziekbron of toongenerator en een (eenvoudige) digitale multimeter.

groetjes,
-=Kees=-


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum