NRU OV362 stereo microfoon (Techniek Overig)

door Ger Fust ⌂ @, Monnickendam, 28.02.2020, 19:27 (1490 dagen geleden) @ castafiore2010

Bedankt voor het 'wakker schudden', ik nam aan dat de 48V fantoomvoeding techniek uit de 2e helft van zestiger jaren stamt, en dat klopt ook; het is in 1966 door Neumann geintroduceerd.
De OV362 stamt uit 1961.
Maar wat ik niet wist, is dat het principe van fantoomvoeding stamt uit de telefoontechniek, toen in 1919 de draaischijf werd geintroduceerd.
Er is op de Nederlandse Wikipedia wel wat info te vinden over fantoomvoeding. Maar veel uitgebreider is de Engelstalige Wikipedia, zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Phantom_power
"The first known commercially available phantom-powered microphone was the Schoeps model CMT 20, which came out in 1964, built to the specifications of French radio with 9–12 volt DC phantom power; the positive pole of this powering was grounded."
Of de NRU in 1961 al fantoomvoeding toepaste weet ik niet, dat probeer ik wel uit te zoeken.

Dat er bij Beeld en Geluid wel 'vreemde dingen zijn gebeurd' en ook bij de voorganger; het Omroep Museum, daar kan ik over meepraten.
Voor het schema heb ik ook al gezocht in de richting van Beeld en Geluid, maar via een zijkanaal kreeg ik al te horen dat deze info hoogstwaarschijnlijk nog niet is gedigitaliseerd, en daarom niet beschikbaar. Desondanks is de kans redelijk groot dat ik het schema toch boven water krijg. Maar het kan enkele weken duren.

--
"Tubes are for Music, transistors are for TV and electronics in general"


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum