Vragen mbt Philips 836a - Arbeiderskastje (Techniek Radio/TV)

door DaanK @, Amsterdam, 02.03.2020, 00:24 (1517 dagen geleden)

Via een bekende heb ik onlangs een 836a ontvangen, die ‘nog gespeeld had, maar de laatste keer alleen nog een plof gaf’. Die plof was enkele dagen voordat ik het apparaat in ontvangst nam, maar daarvóór was de radio lange tijd niet gebruikt.

Het leek mij een leuk project om te restaureren, met als doel er een blue-tooth speler van te maken zónder het apparaat te verpesten. Nu ben ik niet erg thuis in de buizenwereld maar ik leer graag en heb wel enige ervaring met elektronica. Ik hoop dat iemand op dit forum mij op weg kan helpen bij het spelend maken van deze radio, en vervolgens het aansluiten van een blue-tooth ontvanger. (Voor sommigen zal dit ‘vloeken in de kerk zijn’, maar alleen als radio heeft het apparaat voor mij geen functie).

Na een eerste inspectie zag ik een lekke elco C1, er was een klein beetje elektrolyt te zien (een druppel dikke, heldere pasta). Ook zag ik een enkele reparaties / veranderingen.
Een korte opsomming van de veranderingen;
De gelijkrichterbuis 1823 was vervangen door een Tungsram PV495
De Philips 455 was (met een nieuw opgebouwde buisvoet en wat bedrading) vervangen door een Philips AF3
De 499 buis was vervangen voor een 446
De 462 was vervangen door een Tungsram AS 4125

Kortom; van de originele buisbezetting was niet veel meer over. Toch heeft de radio met deze wijzigingen gespeeld, volgens de vorige eigenaar.
En inderdaad bleek het toestel in ieder geval deels te werken; na voorzichtig opstarten (lamp in serie, eerst trafo getest, daarna enkel gelijkrichter buis er in etc) durfde ik het aan om ook de andere buizen er in te steken om te zien of er nog leven in de radio zat. Er kwam geen ruis, kraak of piep uit maar ook geen brom.

Ik heb signaal gezet op de PU-ingang en zowaar: er kwam geluid uit. Dus de eindbuis (is dat de 443?) lijkt me nog goed. Het volume was laag en niet regelbaar met de volume-knop (maar dat klopt, als ik het schema goed begrijp). Er was geen noemenswaardige brom, wat mij doet vermoeden dat C1 en C2 toch gedeeltelijk nog hun werk doen.

Hierna heb ik het apparaat uitgeschakeld en het chassis uit de kast gehaald voor schoonmaak, en restauratie van het houtwerk.

De eerste stap die ik wil ondernemen is het vervangen van C1 en C2 door moderne condensators (ik twijfel nog of ik deze in de oude bekerelco’s plaats of ergens onder het chassis).

Nu heb ik de volgende vragen.
-Is de aangepaste buisbezetting ‘redelijk’?
-heb ik (naast de gelijkrichter) aan buis 3 en 4 (de 499 en de 443) voldoende als ik enkel de PU-ingang wil gebruiken? Of moet de rest dan ook werken?
-Kan ik de HF-buizen dan weglaten?
-Wat heb ik verder nodig om een blue-tooth ontvanger aan te sluiten op de PU-ingang?
-Wat is (na het vervangen van C1 en C2) nog meer verstandig om te vervangen?

Een hoop vragen, ik ben een buizen-leek maar ik vind het heerlijk om hier aan te werken en hoop dat iemand mij verder kan helpen.
Alvast dank voor de reacties!

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum