Erres KY483 gereed voor de toekomst (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 13.03.2020, 16:50 (1503 dagen geleden)
Bewerkt door Hans Op den Camp, 13.03.2020, 17:08

Beste forumlezers,

Wees maar gerust want "gereed voor de toekomst" betekent gelukkig niet dat het chassis wordt vervangen door een Chinees Bluetooth binnenwerk of iets van dien aard..

Deze Erres KY483 is vanwege de vormgeving mijn favoriete U-toestelletje en omdat de vervelende 50 Hz brom inmiddels naar tevredenheid is verholpen ( https://www.nfor.nl/index.php?mode=entry&id=278014 ) wilde ik de radio verder geschikt maken om hem in de toekomst betrouwbaar en veilig te kunnen gebruiken.

Allereerst is het 72 jaar oude verweerde netsnoer vervangen door prachtig stofomsponnen snoer van BD&C.
En gelukkig zat de originele Erres stekker met de witte stip nog aan het oude snoer.
Die witte stip was een merkteken, bedoeld om de stekker op de juiste manier in het stopcontact te steken in gebieden waar alleen gelijkstroom voorhanden was, want als je de stekker andersom in het stopcontact doet speelt de radio niet.

[image]

Eigenlijk wilde ik het chassis alleen ontdoen van de dikke stoflaag en verder onaangeroerd laten omwille van de originaliteit, maar heb ik me toch laten verleiden om de koppelcondensator en de ratel C te vervangen. Wel zo veilig als je een radio regelmatig wilt gebruiken.
Tot slot heb ik de een goede raad van Gerard Tel opgevolgd door de R2 serieweerstand in het gloeistroom circuit te vervangen door een serie condensator van 1,5 uF - 630 V van Jukebox Revival, want wat die groene serieweerstand aan hitte uitstraalt is niet van deze tijd....

De oude en nog intacte serieweerstand laat ik gewoon zitten waar hij zit en heeft de serie condensator een mooi plekje gevonden onder het chassis naast de uitgangstrafo.

[image]

Het werkt werkelijk subliem en is de warmte ontwikkeling in het kleine kastje te verwaarlozen en mocht iemand het in de toekomst graag terug brengen in de oorspronkelijke staat, dan is het een kwestie van de serie condensator verwijderen een het draadje terug solderen aan de oude groene serieweerstand en zijn we weer bij af, anno 1948.

Tot slot het eindresultaat: een mooie en bromvrije veilig spelende Erres KY483, klaar voor de volgende 72 jaar :-) .

[image]

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum