Philips k7 geen verticale afbuiging (Techniek Radio/TV)

door Gert Wouters @, 17.03.2020, 10:47 (1494 dagen geleden) @ v1ncent

Een heel klein beetje off-topic, maar ik kan me toch tot de regelmatige gebruikers van buizentv's rekenen.

Ik heb oa een K7 in meubel al een jaar of 5 staan. De gebruikelijke dingetjes ermee gehad (gelukkig geen kapotte lijntrafo).
Dat ding heeft tot vijf jaar terug in een rokerige ruimte (wel droog) gestaan. Direct zo goed als mogelijk proper gemaakt; was een stofbak tot en met.
Ik gebruik hem, behalve in de zomermaanden, principieel om de drie weken op zondagavond. Staat dan meestal een uurtje of 2 aan. De eerste twee jaar geregeld storingen door nicotine aanslag wat je natuurlijk niet altijd volledig weg kan krijgen. (pot.meters die plots gek gaan doen, sproeien als het ietsje vochtiger wordt,...)
Niet te hard roepen, maar de laatste drie jaar heeft hij nooit nog storingen gehad.

Ik heb nog een oer-K7 staan, een K8, een K6 en een KM1.
Vlak na herstelling en na enkele malen te gebruiken af en toe nog eens een dingetje, maar eens ze een jaar of twee in bedrijf zijn nog amper storingen.

Het enige wat soms durft voorkomen zijn spontane kapotte elco's. Van die zilveren in gele voet.

Ik heb het met de K8 meegemaakt dat de blauw-lateraal convergentie plots heel slecht was in koude toestand. Bewuste elco's op het blauw-lateraal printje defect.
Vorige week nog op de KM1 plots heel instabiele verticale synchronisatie. Ook weer zo'n elco in kortsluiting. Heel gek: als je met de elco's wat wiebelt gaat de kortsluiting ineens weer weg.

Verder vind ik het geweldig dat die oude buizen tv's op zo'n oude leeftijd nog zo'n mooi beeld geven en eigenlijk vrij betrouwbaar blijven. Zelfs die K8:-D


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum