Soldeer paste flux (Techniek Overig)

door brnrds @, 24.03.2020, 11:05 (7 dagen geleden)

Bij oudere kontakten, (vernikkelde?), komt het vaak voor dat ze heel moeilijk te vertinnen of solderen zijn.
Datzelfde geldt ook voor draad met oude rubberisolatie, want die vreet door de zwavel de huid van koper en tin aan. Vormt dus een soort patina. Zeer lastig te solderen.

Ik heb wel een witte soldeer flux die het soldeer op zich goed laat vloeien, maar de oppervlakte niet echt goed reinigt. De samenstelling van soldeer is soms heel verschillend en de mate en de soort hars is dan een onzekere faktor.
Er bestaat soldeerflux, dus de hars, dat ik voorheen van iemand kreeg die in printassemblage werkte, dat spul werkt prima. Het was een soort bruine, harsachtige vloeistof. Geen achteraf aantasting van sporen, draad of kontakten.

Ik heb ook geprobeerd met soldeerpasta, pasteuze soldeer dus (lood met tin waarschijnlijk?), maar dat was geen succes. (Lood wordt niet meer aanbevolen.)
Het is een potje, maar de inhoud is nauwelijks pasteus te noemen.
Het is een korrelige, grijze massa, die zich maar moeilijk laat aanbrengen of verdelen en die ook niet echt hecht. Het lijkt wel een beetje op "vloeibaar hout" of een soort korrelig cement.
Te agressieve middelen kun je in de elektronica niet gebruiken.

Dan bestaat er nog soldeerpasta ("tin" dus)verkrijgbaar in een injectiespuit.

Ken iemand die mij hete lucht solderen demonstreerde, dat ging heel goed, ook met fijne of zeer druk bezette onderdelen als chips en SMD. Maar is niet overal toepasbaar, vooral niet in oude apparatuur vanwege de vele draden.
Onderdelen zijn tegenwoordig zo klein dat ze niet meer met een bout zijn te solderen of manueel te plaatsen.
Ze zijn soms kleiner dan het fijnste puntje van mijn soldeerbout (1mm).

Heeft iemand wat meer ervaring met deze problemen?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum