FM-tuner CARAD radio FTPAS35 (Gezocht)

door castafiore2010 @, Winsum (Gn.), 31.03.2020, 12:55 (1458 dagen geleden) @ francois129

Dank evenzeer voor uw reactie.

Het schema doet bij de nodige vragen rijzen. In plaats van de 'good old' EF89 wordt in het schema een EF183 gebruikt, dat zal niet zonder reden zijn. Daarnaast is de originele FM-afstemeenheid op de foto (schat ik) tweemaal zo groot als een Philips of Telefunken FM afstemeenheid uit die tijd (1962?) en bovendien verticaal geplaatst, wat is de reden daarvan? Is de schakeling, bedacht door de CARAD ingenieurs, zo gevoelig voor HF spanningen, die de zelf-oscillatie van de ECC85 verstoren? En tot slot: Waarom is in de FM-afstemeenheid een afstemcondensator gebruikt en geen permeabiliteits afstemming, zoals in die tijd al heel gebruikelijk was - het tegenovergestelde is weer het geval in het AM-gedeelte, waar juist wel permeabiliteits afstemming gebruikt is, terwijl dit eigenlijk in die tijd alleen maar gebruikt werd in autoradio's.

Zou het een kwestie van patent-omzeiling geweest zijn? Maakte CARAD toevallig ook autoradio's en hadden ze dit afstemblok toch al voorhanden?

Er zit nu dus een ander merk afstemeenheid in dat niet werkt; doet het helemaal niks of produceert het alleen genererings-geluiden?

U bent helaas niet met mijn opmerkingen geholpen, maar ik ben domweg nieuwsgierig naar dit voor mij onbekend toestel.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum