Geldinworp Barco Richelieu meubel (Techniek Radio/TV)

door Peter1952 @, 02.04.2020, 15:21 (1478 dagen geleden) @ Peter Vanhellemont
Bewerkt door Peter1952, 02.04.2020, 15:26

Ik denk dat het als volgt moet zitten:

De rechterkant van de 30 kΩ weerstand (waar nu niets aan zit) komt aan de +HSP van de radio. Dat zal ergens tussen de 250 en de 300 V. zijn.
Tussen de oranje en de rode draad (1e en 2e lip) zit een contact dat normaal dicht staat en heel even open gaat als het mechaniek één plaat gespeeld heeft.

De stroomloop is dan, als een muntje is ingegooid: Het onderste contact van het relais wordt via het muntcontact naar massa getrokken. De stroom gaat dan: Massa - relais - contact op mechaniek - 30 kΩ weerstand - + hoogspanning.
Het muntje blijft liggen totdat het relais aantrekt. Zodra het relais aantrekt, wordt deze via zijn eigen contact aangetrokken gehouden en laat deze het muntje vallen. Het bovenste contact van het relais (3e en 4e lip van de draadsteun) schakelt de motor in.
Daar meet je nu c.a. 80 V AC op. Dat komt dan waarschijnlijk door de condensator van 0,1 µF die bij open contact in serie met de motor staat. Als je die twee punten met elkaar verbindt zou de motor moeten gaan draaien. Als je die condensator los neemt, meet je de volle spanning (220 of 110 V. afhankelijk van het punt waaruit de motor gevoed wordt)
Zodra nu de plaat is afgespeeld, gaat het contact tussen de 1e en de 2e lip open, dan valt het relais af en stopt het mechaniek.
Bij het volgende muntje herhaalt het spelletje zich.
Doordat het mechaniek niet meteen stopt, zal het eerder genoemde contact meteen weer sluiten, klaar voor de volgende cyclus.

Een derde contact (helft van het wisselcontact) sluit in rust het element kort.

De eico laadt zich als het relais af gevallen is, op tot de volle hoogspanning. De stroom die door het relais loopt is zodoende nog hoger bij aantrekken en de stroom die er dan nog loopt is voldoende om het relais aangetrokken te houden.
Uitgaande van een hoogspanning van 300 V. zal dat ergens tussen de 20 en 30 mA zijn.

Met vriendelijke groet,
Peter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum