Laden batterij NiCad etc (Techniek Radio/TV)

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 26.12.2008, 08:23 (5623 dagen geleden) @ Huub
Bewerkt door fred101, 26.12.2008, 08:32

Ter aanvulling aan dit leerzame verhaal:

-Het schijnt beter te zijn om NiCads niet in serie te laden omdat ze niet allemaal even leeg zijn. Er is gevaar van overladen van de een en onderladen van de ander wat kan leiden tot ompoling.
- Je mag ze niet te leeg maken, ze kunnen er van ompolen.
- Ze kunnen slecht tegen zelfontlading.
- Het nadeel van snelladen is dat de kristalstructuur te grof wordt.
- Het nadeel van iedere keer laden voor ze ver genoeg leeg zijn is dat de "onderste" kristalstructuur te oud wordt en dan niet meer wil omzetten. Het memory effect.
- Als ze snel hun lading verliezen en dus op zijn heb ik goede ervaring met flashen. Een dikke elco (iets van 20.000uF/63V) langzaam opladen met 45VDC en in een keer ontladen over de nicad cel.
Dat brandt die oude kristalstructuur als het ware weer weg. (chemisch zal het wel anders gaan). Dit is overigens niet geheel ongevaarlijk. Er lopen erg grote stromen.
- Voor nimh en lion achtige gaat dit allemaal niet op. Probeer aub geen lion's te flashen.
- Een nicad laden gaat het beste volgens delta-V. De spanning in de nicad stijgt tijdens het laden en op een bepaald moment komt er een dip in die curve, dat is het moment waarop hij zo goed als vol is. Ga je door met laden dan wordt de overige energie omgezet in warmte. Ze mogen ongeveer 15 graden warmer worden. Daarboven ontstaat er gasvorming. Er is ivm de snelladers een enorme reserve ingebouwd maar goed is het niet. Als het te veel wordt is er een overduk beveiliging maar dan is je cel wel dood.
Lion achtige mogen niet te ver ontladen worden, dat betekend het einde. Deze kennen geen memory effect dus beter niet steeds leeg maken voor je ze weer oplaad. Lions zijn erg instabiele accu's met echter ook grote voordelen echter niet iets om mee te experimenteren. Dat verhaal van exploderende telefoonaccu's heeft te maken met laden/ontladen. In een lion kan een soort kettingreactie ontstaan bij verkeerd gebruik. Ze zijn daartoe voorzien van beveiligingselectronica. Als die electronica in een accupack zit ipv in het toestel en de vervangende (en daardoor ook goedkopere) accu heeft die beveiliging niet omdat de fabrikant er van uit gaat dat deze in het toestel zit of wel heeft maar niet goed communiceert met het toestel heb je een bom in je telefoon.

Fred

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum