Mede leden ,
Ik zit met een vraag over de slijtage van versterker eindbuizen ,
EL84 / ELL80 etc .
"Want"
Ik Heb regelmatig m'n mobiel aangesloten op m'n stereo radiomeubels
maar het uitgang vermogen van m'n mobiel is niet zo sterk als een pick-up of bandrec .
Ik kan kiezen tussen A mijn mobiel volume voluit te zetten ( dan krijg ik nog een waarschuwing in het venster "pas op gehoor beschadiging )
en het vreet m'n accu sneller leeg .
of B ik zet de volume van de radio behoorlijk hoog en m'n mobiel op 2/3 volume
ipv vol uit .
maar slijt dan de buizen sneller ?
Of slijten de eindbuizen sneller als ze echt een vermogen geluid leveren aan je luidsprekers
Dus dat de hele buurt de muziek hoort
Dat zit ik me nou al een tijdje af te vragen ,
wie weet er een zinnig antwoord op !
mvg Dirk.
slijtage eind-buizen
door Robert Gribnau, 11.04.2020, 13:43 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Dag Dirk,
Als jouw radio's enkelvoudige eindtrappen hebben (dus geen balans eindtrappen), dan staat de eindbuis in klasse A ingesteld. Bij afwezigheid van ingangssignaal, wordt het door de voeding aan de buis toegevoerde vermogen vrijwel volledig in warmte omgezet.
Met ingangssignaal, wordt een deel van het door de voeding toegevoerde vermogen omgezet (via UGT en luidspreker) in geluid. Hoe hoger het ingangssignaal, hoe meer vermogen in geluid wordt omgezet. De anode van de buis wordt zo als het ware 'ontlast' (tot max. ca. 40 %). De keerzijde is dat de gemiddelde belasting van het schermrooster wel toeneemt, zeker bij flinke uitsturing.
Maar wat nu precies beter is? Als de eindtransformator niet zo best is, vinden er bij flinke uitsturing enorme spanningsverschillen in de eindbuis plaats (denk aan meer dan 600 V). Dat zal de levensduur weer niet bevorderen.
Niet echt een antwoord dus. Ik vermoed dat zolang je de eindbuis niet overbelast, het qua levensduur niet zo veel zal uitmaken. Maar het is maar een vermoeden.
Groet,
Robert
slijtage eind-buizen
door Piet van der Pol , Alblasserdam, 11.04.2020, 13:44 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Dag Dirk,
De buizen in je radio's staan meestal ingesteld in klasse A of klasse AB. Dat betekent dat ze dan lekker staan te stoken. (Klasse A iets meer dan klasse AB). Als je de eindtrap maximaal uitstuurt, dan zal in klasse A de warmteontwikkeling in de buizen afnemen! Een deel van de toegevoerde energie wordt nu omgezet in warmte in de luidsprekers (en in een beetje geluidsenergie). In klasse AB zal het opgenomen vermogen toenemen (en de stroom in de buizen ook), maar dit wordt ook voor een deel weer afgegeven aan je luidsprekers.
Bij normaal huiskamergebruik zal het vermogen nagenoeg constant blijven, en het afgegeven vermogen minimaal. En waar je de volumeregeling gebruikt, dat maakt niets uit. Dus telefoon zo zacht mogelijk (spaart je batterij) en de radio wat opdraaien. Maar niet te ver, denk aan je buren.
Piet
slijtage eind-buizen
door ruudtx , 11.04.2020, 19:57 (1687 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Als je de koptel uitgang van je mobiel gebruikt als lijn uitgang gebruikt deze nauwelijks energie vanwege de hogere afsluit impedantie. Om brom ed te voor komen kan je beter de uitgang wat harder zetten en de ingang versterker wat terug.
slijtage eind-buizen
door Franc , 11.04.2020, 23:23 (1687 dagen geleden) @ Piet van der Pol
Bewerkt door Franc, 11.04.2020, 23:44
Ik krijg altijd weinig signaal van bv de I Pad, en ook van de Samsung telefoon.
Wel is het geluid van de I Pad aan de uitgang iets beter.
Het geluid uit de I Pad zelf vind ik toch beter dan via een externe versterker.
Wel heb ik de uitgang krachtiger gekregen met een soort step up trafo, in mijn geval een UGT uit een 2 watt 800 Ohm plano.
Is geen high end maar wel een leuk experiment.
In het algemeen komt het beste geluid uit de tunerdoos mits natuurlijk op een goede zender is afgestemd.
CD’s zijn vaak erg slecht opgenomen waarbij je soms bij het intro de volgende groef van de plaat(!) erbij hoort, dus van een plaat opgenomen of misschien wel van een slechte tape.
Mij was de serieweerstand aan de UGT van de Jensen versterker ook opgevallen, ik dacht zelf aan een verkeerde weerstandswaarde, echter heb ik echter deze weerstand nog nooit zo gezien voor de UGT centrale plus aansluiting.
En er zoals gezegd veelvuldig gebruik gemaakt van voetcontacten met N.C.
Als de trafo’s verder goed zijn is het ding weer prima origineel en compleet te maken.
Verder is mijn ervaring dat bij de stereo toestellen de eindbuizen altijd max staan ingesteld om een zo hoog mogelijk eindvermogen te krijgen.
Een kleine spanningsverlaging zal veel helpen voor de levensduur.
Hoeveel radio’s die na bv een kwartier begonnen met brommen en vervormen, meestal dan nog met een printplaat die half zwart is geworden.
Altijd de jaren 60 toestellen, zelden eentje met bv EL12 in de eindtrap.
Groet Frank
slijtage eind-buizen
door Peter1952 , 11.04.2020, 14:57 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Stel dat je eindbuizen sneller slijten als je meer geluid maakt, dan maakt het niet uit of je de telefoon voluit zet en de radio “zacht” of dat je de telefoon zachter zet en radio verder open zet. In beide gevallen ontwikkel je hetzelfde vermogen in je luidspreker.
Maar, zoals gezegd, een enkele EL84 staat altijd in klasse A en dan maakt het voor het stroomverbruik in feite niets uit hoeveel geluid je maakt. De gemiddelde anodestroom blijft hetzelfde. Bij een ELL80 hangt het ervan af hoe deze staat ingesteld. Staat deze in klasse A dan geldt hetzelfde als voor de EL84, staat deze in klasse AB of B (in dat laatste geval heb je vast negatief nodig) dan maakt het wel uit.
Dat je telefoon de accu sneller leeg trekt als je hem harder zet valt te betwijfelen, je trekt immers geen vermogen uit je telefoon.
Ik ben er zelf niet zo’n voorstander (meer) van om de telefoon of Ipad aan een radio te koppelen, gezien een voorval met een radio gekoppeld aan mijn Ipad. De Ipad kon naar de reparateur en gelukkig had ik garantie en werd deze kosteloos vervangen.
Sindsdien gebruik ik een Bluetooth ontvanger. Je hoeft dan niet meer met je telefoon of tablet in de buurt van de radio te zijn en veel Bluetooth ontvangers geven meer spanning af dan de telefoon of tablet. En de nieuwere Iphones hebben geen koptelefoon aansluiting meer.
Ik zou zeggen, koop een Bluetooth ontvanger en koppel die aan je telefoon. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over het stroomverbruik van je telefoon en je bent nog flexibeler ook.
Groeten,
Peter
slijtage eind-buizen
door Harm Klaassens , Breda, 11.04.2020, 22:44 (1687 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door Harm Klaassens, 11.04.2020, 22:56
En die Bluetooth zender/ontvanger van de telefoon gebruikt zeker geen energie ?
Als je die eindbuizen wilt sparen zou ik een transistor versterker gebruiken.
Groeten. Harm
slijtage eind-buizen
door soundman2 , Wouw, 11.04.2020, 15:33 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Voor de ELL80 wil ik het niet zeggen, maar een levensduur van een jaar of tien voor een EL84, moet geen enkel probleem zijn, mits de instelling niet verstoord wordt door een lekke koppelkondensator of een kortgesloten kathode elco, ook bij dagelijks gebruik.
Een ELL80 is nog wel te vervangen door de wat gangbaardere EL95 en dan tweemaal.
Het volume bij een klasse A versterker maakt vrijwel niet uit voor de slijtage, zeker niet op kamersterkte, waarbij het vermogen vaak niet meer is dan een paar honderd milliwatt.
Je telefoon zou in principe niet meer stroom mogen gebruiken bij een externe belasting, die in het geval van de radio hoogohmig is.
De luidspreker van de telefoon is afgeschakeld en er wordt dus alleen spanning geleverd aan een hoogohmige belasting. Er wordt dus geen vermogen opgenomen door de eindtrap van de telefoon, doordat die vrijwel niets hoeft te leveren. Het volume mag dus op max, als daardoor het versterkertje niet vastloopt en vervormt.
Ik zou dus het signaal van de telefoon redelijk hoog zetten. Hoewel dat hier niet speelt, heeft dat een aantal voordelen. De signaal/ruisverhouding op de telefoonuitgang is hoog. De kabels en de radio hebben dan in principe weer minder last van brom etc.
Evenwel moet je het effect dan weer niet teniet doen, doordat de volumeregelaar dan bijv.maar een heel klein eindje open hoeft te staan...
slijtage eind-buizen
door huub.jak , 11.04.2020, 16:12 (1687 dagen geleden) @ soundman2
Minder geluid ten op zigten van anders
je geeft minder in sturing de versterker word
niet vol gestuurd
huub
slijtage eind-buizen
door rene , Castricum, 11.04.2020, 17:21 (1687 dagen geleden) @ huub.jak
Wat je kan doen is een made in china buizen voorversterker aanschaffen voor een paar tientjes.
Deze worden ongeveer op alle bekende verkoopsites aangeboden.
De versterkers krikken het ingangssignaal op met per kanaal een 6j1 buis.
Niet om de eindbuizen te sparen maar wel om het volume te vergroten.
slijtage eind-buizen
door gerard , Zeist, 11.04.2020, 18:15 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Om de eindbuizen langer mee te laten gaan, kun je de kathodeweerstand iets verhogen. Ze worden dan iets “zuiniger” ingesteld. Die term slaat ten eerste op het stroomverbruik, maar is ook van toepassing op de slijtage. Je kunt dan minder vermogen uit je buis krijgen.
slijtage eind-buizen
door huub.jak , 11.04.2020, 19:01 (1687 dagen geleden) @ gerard
Het is al wat minder
als je de stroom carocel op 245 ac zet
huub
slijtage eind-buizen
door soundman2 , Wouw, 12.04.2020, 09:36 (1687 dagen geleden) @ gerard
De buis is als het goed is, ingwsteld op het midden van het rechte gedeelte van de karakterustiek. Zo kan een signaal zowel in positieve als negatieve richting de zelfde amplitude halen zonder vervorming. Een verminderde ruststroom kan dus wel, maar dan wordt de maximaal haalbare onvervormde amplitude kleiner.
slijtage eind-buizen
door doeve , Borgercompagnie, 11.04.2020, 19:14 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Ik heb de indruk dat de vraag niet goed begrepen is.
De vraag is of de stand van de volumeregelaar de slijtage van de eindbuizen beinvloed.
Dat is niet zo als er geen signaal toegvoerd word maakt het niet uit wat de stand van de regelaar is.
Dus bij hoog uitgang van de telefoon en lage stand is de slijtage gelijk aan lagere stand van de telefoon en hogere stand van de volume regelaar.
Henk
--
HJD
slijtage eind-buizen
door Peter1952 , 11.04.2020, 20:30 (1687 dagen geleden) @ doeve
Zie ook mijn antwoord. Het gaat hier m.i. ook om of de telefoon hard en de radio zacht of andersom.
Wel is het zo dat bij de meeste radio’s de tegenkoppeling en/of de toonregeling beinvloed wordt door de stand van de volumeregelaar.
Het beste lojkt mij de volumeregelaar voor ongeveer 1/3 open en dan met de telefoon het juiste volume instellen. Met de radio kun je dan “fijnregelen”.
Groeten,
Peter
slijtage eind-buizen
door Hans Steenman , 11.04.2020, 19:50 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Heel lang geleden hadden we in het lab waar ik een poosje werkte een gevleugelde uitspraak:
"Veel geluid laat de buis koud."
slijtage eind-buizen
door Dirk 63 , Amsterdam, 11.04.2020, 23:36 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Beste mede forum leden ,
Ik heb al de reacties gelezen ,
het levert een interessant discussie op ( vind ik )
Een voor versterkertje er tussen , daar heb ik ook al eens aan gedacht
Bluetooth ontvanger vind ik ook interessant,
ik heb daar wel meer over gelezen hier op de forum .
Alleen heb ik daar geen kennis van .
Dus wie weet wat/welke ik dan heb beste nodig heb ?
Heb ge-google maar snap van al die verschillende typ's etc niet veel van
welk er geschikt is om simpel in de radio kasten dan in te bouwen
wat me zeker wel wat lijkt .
dus oproep nu ,
wat voor modellen of type hebben jullie en waar jullie zeer tevreden over zijn .
mvg Dirk
slijtage eind-buizen
door MarcelvdG , 12.04.2020, 07:56 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Ik kan je alleen vertellen dat als zowel je mobiel als je ontvanger aptX ondersteunen, je een wat betere geluidskwaliteit krijgt dan met de standaard Bluetooth audio-CODEC (SBC). aptX HD schijnt nog wat beter te zijn. Ze zijn geen van allen verliesvrij.
slijtage eind-buizen
door gerard , Zeist, 12.04.2020, 07:58 (1687 dagen geleden) @ Dirk 63
Over het inbouwen van Bluetooth modules komt binnenkort een lezing op het RadioCafé. Volg de aankondigen bovenaan het Forum.
Wil je vast kijken hoe zo'n spreekbeurt verloopt, haak dan aan bij Johns lezing dinsdag.