slijtage eind-buizen (Algemeen)

door Robert Gribnau, 11.04.2020, 13:43 (1447 dagen geleden) @ Dirk 63

Dag Dirk,

Als jouw radio's enkelvoudige eindtrappen hebben (dus geen balans eindtrappen), dan staat de eindbuis in klasse A ingesteld. Bij afwezigheid van ingangssignaal, wordt het door de voeding aan de buis toegevoerde vermogen vrijwel volledig in warmte omgezet.

Met ingangssignaal, wordt een deel van het door de voeding toegevoerde vermogen omgezet (via UGT en luidspreker) in geluid. Hoe hoger het ingangssignaal, hoe meer vermogen in geluid wordt omgezet. De anode van de buis wordt zo als het ware 'ontlast' (tot max. ca. 40 %). De keerzijde is dat de gemiddelde belasting van het schermrooster wel toeneemt, zeker bij flinke uitsturing.

Maar wat nu precies beter is? Als de eindtransformator niet zo best is, vinden er bij flinke uitsturing enorme spanningsverschillen in de eindbuis plaats (denk aan meer dan 600 V). Dat zal de levensduur weer niet bevorderen.

Niet echt een antwoord dus. Ik vermoed dat zolang je de eindbuis niet overbelast, het qua levensduur niet zo veel zal uitmaken. Maar het is maar een vermoeden.

Groet,
Robert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum