slijtage eind-buizen (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 11.04.2020, 15:33 (1468 dagen geleden) @ Dirk 63

Voor de ELL80 wil ik het niet zeggen, maar een levensduur van een jaar of tien voor een EL84, moet geen enkel probleem zijn, mits de instelling niet verstoord wordt door een lekke koppelkondensator of een kortgesloten kathode elco, ook bij dagelijks gebruik.
Een ELL80 is nog wel te vervangen door de wat gangbaardere EL95 en dan tweemaal.
Het volume bij een klasse A versterker maakt vrijwel niet uit voor de slijtage, zeker niet op kamersterkte, waarbij het vermogen vaak niet meer is dan een paar honderd milliwatt.
Je telefoon zou in principe niet meer stroom mogen gebruiken bij een externe belasting, die in het geval van de radio hoogohmig is.
De luidspreker van de telefoon is afgeschakeld en er wordt dus alleen spanning geleverd aan een hoogohmige belasting. Er wordt dus geen vermogen opgenomen door de eindtrap van de telefoon, doordat die vrijwel niets hoeft te leveren. Het volume mag dus op max, als daardoor het versterkertje niet vastloopt en vervormt.
Ik zou dus het signaal van de telefoon redelijk hoog zetten. Hoewel dat hier niet speelt, heeft dat een aantal voordelen. De signaal/ruisverhouding op de telefoonuitgang is hoog. De kabels en de radio hebben dan in principe weer minder last van brom etc.
Evenwel moet je het effect dan weer niet teniet doen, doordat de volumeregelaar dan bijv.maar een heel klein eindje open hoeft te staan...


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum