Fouten in MK buizenboek; Nog een puntje om op te letten (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.04.2020, 19:36 (1472 dagen geleden) @ Robert Gribnau

Je merkt verschillen in n.c. en/of i.c. niet aan als verschillende pen-configuraties.

De EL36/PL36/XL36 buizen hebben inderdaad allemaal dezelfde aansluitingen:

[image]

De uitzondering op deze regel is een Britse Mullard buis van net voor de oorlog, de Mullard EL36. Hier is de voor-oorlogse octal standaard gevolgd, dus pen 1 =afscherming en pen 3 = anode.

Zo kom ik aan de twee varianten v.w.b. de configuratie.

Nu over de verschillen die hier worden beschreven. Wanneer een buishuls met 8 pennen twee i.c. pennen heeft en 1 n.c. pen kunnen de twee i.c. pennen op een aantal verschillende manieren verbonden zijn met andere pennen. Dat heeft overigens geen praktische consequenties, omdat i.c. pennen per definitie niet extern gebruikt kunnen worden. Ze zijn met een ander doel aangebracht.

Elke niet-i.c. en niet-n.c. pen (in dit geval dus 5 stuks) kan verbonden zijn met een i.c. pen. Dit leidt tot 10 verschillende inwendige verbindingen. Er zijn echter nog enkele andere mogelijkheden, de twee i.c. pennen kunnen onderling zijn verbonden, de twee i.c. pennen kunnen nergens mee verbonden zijn en het is mogelijk dat elk van de 10 mogelijke interne verbindingen ook nog eens gecombineerd is met 1 van de overblijvende 4 interne verbindingen.

In totaal zijn er dus 52 mogelijkheden op dit gebied. Maar nogmaals, praktisch gezien heb je er 52 maal niets aan.

I.c.pennen zijn van belang voor produktiedoeleinden (niet gebruiken) en bij het testen van buizen (niet gebruiken). Wat er gebeurt wanneer je ze wel gebruikt is in alle gevallen "niet gedefinieerd". Niet zelden gaat het om een of andere nare kortsluiting.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum