Na opwarmen radio meer ruis op FM? (Techniek Radio/TV)

door MarcelvdG @, 13.04.2020, 21:47 (1474 dagen geleden) @ ruudtx

Uit het schema leren we dat ook bij mono het signaal door de decoder gaat. Alleen worden L en R aan elkaar verbonden. Dus als de decoder ruist in stereo doet hij dat ook in mono, alleen de ruis vanwege een zwakke multiplex signaal wordt hiermee weggewerkt.

Je kan de midden aansluitingen van de mono schakelaar eens aan aarde leggen en kijken of het dan niet meer ruist.
Er van uit gaande dat het in het linker en rechter kanaal even hard ruist moet het probleem in het gezamenlijk gedeelte van de decoder worden gezet. Er zitten een hele hoop koppel C 's in dus de kans dat er 1 niet goed is is aanzienlijk.

Je kan ook als je een signal tracer hebt, of een afgeschermd draatje aan een versterkertje hebt fout zoeken na elke trap, na de koppel C. Waar ontstaat de ruis, door terugzoeken.


Volgens het bericht van 11.51 uur is de ruis weg als het multiplexsignaal wordt kortgesloten. Dat zou er dan weer op wijzen dat het in de FM-demodulator of iets daarvoor zit. Gezien het kleine verschil tussen mono- en stereoruis kan ik dan niets anders meer verzinnen dan ofwel de lokale oscillator, of de demodulator - maar misschien zie ik dat te simpel, ik ben aan ontvangers met keiharde begrenzers gewend.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum