Fouten in MK buizenboek; Nog een puntje om op te letten (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 13.04.2020, 21:50 (1446 dagen geleden) @ Robert Gribnau

verwijten? Dat is in elk geval niet mijn bedoeling. Sorry wanneer ik je iets zou verwijten, ben me eigenlijk van geen kwaad bewust.

Ik probeer wel om het hele verhaal te begrijpen. Buispennen zijn bedoeld om verbindingen met de toepassing (b.v. een radiochassis) te kunnen maken. I.c. buispennen zijn daar uitdrukkelijk van uitgesloten, die hebben alleen een interne mechanische functie.

Je merkt verschillen in n.c. en/of i.c. niet aan als verschillende pen-configuraties.

Wanneer het om n.c. pennen gaat van hetzelfde buistype kan en mag er geen verschil zijn, dergelijke pennen zijn verder nergens mee verbonden. Wanneer het om verschillende buistypes gaat kan er natuurlijk wel een belangrijk verschil zijn (zoals hier bij een Russische buis met een ander typenummer).

Het gebeurde best wel eens dat een fabrikant een buis in de handel bracht met hetzelfde typenummer, maar met andere (meestal verbeterde) eigenschappen. In zo'n geval zou het natuurlijk handig zijn om een of ander kenmerk aan het typenummer toe te voegen. Bijvoorbeeld UY1 en UY1N. Soms gebeurde dit niet, b.v. bij de vroege en de latere UY42 en bij de vroege en latere EL36. In zo'n geval kan er verwarring ontstaan, en is het dus zinvol om zoiets wat verder uit te pluizen. Bij de vroege en de latere EL36 zie je het verschil direct, de latere versie heeft een topaansluiting, de vroege niet. Bij de UY42 is het verschil veel minder opvallend.

Wanneer het om i.c. pennen gaat van hetzelfde buistype zijn er eigenlijk altijd verschillen. Dergelijke pennen kunnen immers willekeurig met alle andere onderdelen van de buis verbonden zijn. Vandaar dat je deze pennen verder nergens mee kunt verbinden. Het aantal mogelijke verschillen in aansluiting is hier 52, maar het opsommen hiervan heeft geen zin, met andere woorden, je hebt er niets aan. Dat is geen verwijt aan jou, maar is gewoon een feit.

Voor de oorlog waren er geen i.c. pennen, vandaar dat jouw AVO Two Panel tester hier niet op voorbereid is. Dit soort pennen zijn van een latere datum. Met n.c. pennen kan deze tester wel overweg.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum