Hoe krijg je spoelkernen van Philips MF-trafo's gangbaar? (Algemeen)

door Harm Schuring @, Enschede, 17.04.2020, 15:01 (1467 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Beste reageerders op mijn vraag,

het probleem is opgelost. Met een 4,8 mm boortje heb ik voorzichtig de boven de spoelkerntjes zittende was verwijderd.
In bijna alle reacties van jullie kwam warmte (soms in combinatie met WD40 of olie) voor als mogelijke oplossing. Nu werden de TV's als ze vroeger een avond aan hadden gestaan, behoorlijk warm.

Dus heb ik een sloopchassis van een 17TX250A in de oven gezet en deze opgewarmd tot 60°C. In totaal stond het chassis 20 min. in de oven. Daarna kon ik bijna alle spoelkerntjes gemakkelijk uit de spoelen draaien.

Bij een paar ging dat wat minder goed. Met een seegeringtang heb ik de spoelvorm tegengehouden door de tang in het onderste gat te steken en het spoelvormpje zo proberen te fixeren. Daarmee konden bijna alle nog vastzittende kerntjes worden losgedraaid, zonder dat de draden af zouden breken.

[image]
De bruine draad die in de videodetectorspoel steekt is de temperatuurvoeler.

Dit gaf mij voldoende vertrouwen om mijn "nieuwe" TV-chassis ook in de oven te zetten.
Ook dat ging op 2 kerntjes na goed. Ik kon de tang door in de weg zittende bedrading niet in die spoelen steken. Daarom haal ik deze spoeltjes tijdelijk uit het chassis en warm ze met een föhn op.

Ik wil jullie allen hartelijk bedanken voor de moeite om op mijn vraag te reageren en mij te voorzien van bruikbare tips.

Hartelijke groet,
Harm Schuring.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum