een werkende Nipkowschijf filmen (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 23.04.2020, 20:15 (1464 dagen geleden) @ Roland Huisman

Dag Roland,

Die film over de 30 lijnen tv met beeldbuis lijkt heel goed op wat ik hier zie. Ik heb geen echte camcorder maar filmde met de smartphone. Met de frequentiecounter mat ik de omlooptijd en bracht die zo dicht mogelijk bij 80 ms (12,5 Hz) Op dat moment lijkt het gefilmde beeld precies op hetgeen ik op uw beeldbuis tv zie.

Ik neem aan dat uw tv gestuurd wordt via een CD. In dat geval is de rasterfrequentie van de juiste waarde en heel stabiel. In uw film is er ook een balk in het beeld te zien maar die staat meer stil. (het verschil van 2 kristaloscillatoren ?)

Uw film geeft een idee van hetgeen ik kan bereiken met de Telehor. Het is een kwestie van de lat niet te hoog te leggen. In 90 jaar heeft de tv techniek enorme vooruitgang gemaakt. Ik maakte een filmpje vertrekkende van een jpg foto. Eerst werd die omgevormd naar grijstinten en daarna naar de 30 pixels verticale hoogte. Het is een foto van een 4 jarig meisje. Op de Nipkov zie ik dat beeld. Toch is er zoveel schepte verloren dat je nog wel ziet dat het een meisje met halflang haar is. Haar leeftijd kan je niet meer inschatten. Die zou evengoed 34 ipv 4 jaar kunnen zijn. Mogelijk bekijk ik die antieke tv vanuit een te modern standpunt. Het zou best kunnen dat ze begin jaren 30 met die scherpte al blij waren.

Bedankt voor de leerzame film,

mvg,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum