Nederlandse AM zenders in opkomst (Algemeen)

door humfred ⌂ @, Dubai, 04.05.2020, 10:11 (1665 dagen geleden) @ martin72
Bewerkt door humfred, 04.05.2020, 10:41

Ik ben inderdaad erg negatief over dit fenomeen...Low Power AM.
En wel om de volgende redenen:

Ik heb mijn hele leven in de Broadcast Sector gewerkt en zie met lede ogen hoe in Nederland de AM banden, met name de middengolf nu verramsjt worden door de overheid/Agentschap Telecom door zo veel mogelijk licenties te "verpatsen" waar het uitsluitend om de inkomsten gaat.
Dit terwijl de Middengolf een uitstekend middel zou zijn om bijvoorbeeld minderheden met programma´s in Nederland te voorzien op een eenvoudige manier.
Wil je de Randstand bijvoorbeeld voorzien van een goede AM dekking, dan is 10 kW ruim voldoende voor een gemiddelde veldsterkte van 60 dB/1µVm.
Wil je een betere dekking met minder vermogen per "cell/footprint" dan is er nog de mogelijkheid om meerdere zenders synchroon op dezelfde frequentie te laten werken.
Waar in Nederland helemaal niet aan gedacht wordt en het is eigenlijk al helemaal afgeschreven, is DRM. Een werkelijk goed alternatief voor analoge overdracht. In landen als Indie is dit een groot succes en al lang in regelbedrijf overgegaan.

Hier in het Midden Oosten en met name de Emiraten is de Middengolf nog een uiterst geliefd overdrachtsmedium, ook weer voor de minderheden. Bijna alle taxichauffeurs luisteren naar hun Indische/Pakistaanse programma´s op de middengolf.
Vanwege de slechte overdrachtseigenschappen van de woestijngrond zitten de meeste zenders overdag aan de lage kant van de middengolf en ´s nacht´s aan de hoge kant vanwege het geweldige potentiaal om een bereik van duizenden kilometers te hebben via de ruimtegolf. Of er wordt gebruik gemaakt van omschakelbare antenne´s voor overdag en ´s nachts.
Ik kom ook vaak op de Philippijnen. Daar is de middengolf nog steeds populair en staan er op vele eilanden en rond grote steden als Manila of Cebu City meerdere AM zenders met gematigd vermogen. In de regel rond de 10 kW. Vanwege de geografie, veel eilanden met veel zout water eromheen, heeft de middengolf fantastische overdrachtseigenschappen met bijzondere goede ontvangst overdag.

Het low power gebeuren in Nederland is waardeloos als je alleen al denkt aan de enorme storing binnenshuis van geschakelde voedingen, displays, computers, andere China rommel, etc.
Het mag dan in de auto enigzins werken, maar binnenshuis is een minimum veldsterkte boven het storingsniveau domweg niet mogelijk met een zender van 1-100 Watt PEP (= 0,25 - 25 Watt EIRP). Tenzij je binnen enkele kilometers in de buurt woont.

Natuurlijk is het leuk om een zender(tje) te ontvangen op een oud buizentoestel en ik gun iedereen het plezier. Maar in de praktijk...wie heeft er tegenwoordig nog een radio met middengolf? De jeugd van tegenwoordig weet niet eens meer wat het is.

Wil je het als aanbieder leuk doen op de middengolf met een low power zender, dan breng een programma met de muziek uit 40er, 50er, en 60er jaren. Dat past tenminste leuk bij het medium AM met geringe audio bandbreedte en mono. De vraag blijft dan weer: "wie luistert er naar?". Een handvol hobby-isten misschien?

Mijn excuses aan iedereen die mijn negatieve mening over Low Power niet delen..:-) :-)
Als "pleister op de wond" zal ik in een ander topic laten horen waartoe de middengolf in staat kan zijn.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum