8vdc in buizenradio? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 05.05.2020, 11:50 (1424 dagen geleden) @ Peter Vanhellemont
Bewerkt door gerard, 05.05.2020, 12:00

Wat je daar hebt is niet alleen een FM unit maar een complete muziekfabriek met ook Bluetooth en MP3 speler erin. Een fantastisch ding waar je zeker veel plezier meer zult hebben. Ik denk wel dat je hem beter uit een los trafootje kan voeden!

Jouw schakeling geeft 12V waarvan de min op -6V staat tov het chassis, je kunt je uitgang dan niet rechtstreeks aan de radio maken.

Vorige week heb ik op het RadioCafe een spreekbeurt gegeven over de inbouw van dit soort units. Ze bestaan ook met ingebouwde versterker, maar die van jou is zo te zien zonder, wat natuurlijk ook mooier is dan gebruik je de versterker van de radio.
Vervelend is dat de bluetooth unit via de voeding de versterker vreselijk stoort! De inbouwunit veroorzaakt een zoemtoon in je radio als hij aangesloten zit op voeding vanuit de gloeiwikkeling. Daarom heb ik nu in m'n Erres een los trafootje gemaakt en ben alle brom en zoem en storing kwijt.

(Een ander projectje met een bluetooth unit en losse versterker heb ik uiteindelijk van twee voedingspluggen voorzien, daar moet je nu twee USB adapters op aansluiten!)

Als je project er juist op gericht is om toch de gloei als voeding te gebruiken, experimenteer dan rustig door! Maar wil je graag een goed resultaat pak dan een losse voeding.

Een tip die ik van een andere bluetooth knutselaar kreeg: de unit aansluiten op een losse 5V dc-dc converter. Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd.

De bluetooth unit werkt trouwens prima vanaf een niet-gestabiliseerde voeding. De stroomafname is redelijk constant, wel in de FM stand het hoogst: 100mA.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum