Oude Philips 203U uit 1941 (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 14.05.2020, 11:28 (1444 dagen geleden)

Beste lezers,

Onlangs werd er op eBay een oude Philips 203U bouwjaar 1941 in erg mooie staat aangeboden en die werd vorige week door PostNL bezorgd. Helaas was de radio nogal knullig verpakt in een slappe doos met slechts een dun laagje bubbeltjes folie.

[image]

Daardoor kon de radio tijdens het vervoer ongecontroleerd heen en weer hupsen en zijn er een paar bakelieten knoppen afgebroken. Dat kan ik PostNL niet aanrekenen, maar de afzender des te meer. En zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om een toestel heel degelijk in te pakken voor verzending.

Het radiootje speelde niet want er was een onderbreking in de stroomkring op een plek die je niet meteen zou verwachten.... Meestal is het bij zo'n oud Uutje de netschakelaar of corrosie aan de buis pennen. Nee, deze keer zat de onderbreking in de spanningscarrousel waar een contactstripje verbogen was. Zie hier de situatie op de werktafel = keukenblad:

[image]

Daarna speelde de radio best heel aardig met alle oude teercondensatoren er nog in. Heel aardig dus, maar wel met het nodige geknisper...... het geluid van een naderend onweer....

[image]

Het zal wel worden veroorzaakt door de originele teercondensatoren en als ik ze vervang door moderne C'tjes zal het wel opgelost zijn.

Ook is de oorspronkelijke gelijkrichtbuis UY21 vervangen door een nieuwere UY1N dus heeft men ook de buisvoet vervangen door een waar een UY1N in past...... Jammer allemaal, zoveel onnodig werk terwijl het vervangen door een goede UY21 buis zo veel makkelijker was geweest...

Nou ja, het geeft mij weer het nodige werk, of noem het maar hobbyplezier om het weer origineel te maken.
En nu zit ik te denken of ik die UY1N ombouw zo zal laten zitten of dat ik de oorspronkelijke UY21 weer terug wil gaan plaatsen met de nodige aanpassing van het chassis.

Het zijn overwegingen waar ik wel eens over nadenk, want de ombouw naar een compleet andere gelijkricht buis met een andere buisvoet heeft men vast niet voor niks gedaan..... en misschien is het historisch gezien wel zo interessant om het zo te laten zoals men na de oorlog een radio op een nette manier met gebrek aan onderdelen heeft gerepareerd...

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum