Over servicedocs, schema's en originele onderdelen...? (Algemeen)

door Henk vdB @, 14.05.2020, 19:31 (1442 dagen geleden)
Bewerkt door Henk vdB, 14.05.2020, 19:58

Een vraagteken, want ik weet dat ik het risico loop dat dit verwijderd wordt of op slot gedaan wordt. Maarja, dan is het maar zo.

Waar ik (naar aanleiding van het topic van Hans) op wil wijzen is dat we makkelijk vergeten dat er een tijd VOOR internet was. Een tijd waarin je als je graag knutselde aan/met oude radio's of andere technische apparatuur niet altijd zomaar over schema's en originele onderdelen kon beschikken. Als je een service documentatie wilde hebben dan KOCHT je die, sommige voor 25 gulden of nog meer. Maarja, meestal was er geen andere manier om eraan te komen.

Ik had halverwege de jaren 70 een Philips 801A console radio (nergens iets over te vinden op internet maar het chassis was hetzelfde als dat van de 695A), waar ik de "lampen" voor zocht.
EL4 en dergelijke. Ik heb toen ooit eens kontakt opgenomen met een firma (iets met Rado ofzo, weet het niet precies meer) en die vertelden mij dat ze ze voor me wilde laten fabriceren als ik er van elk 25 afnam. Dat heb ik toen niet gedaan. De radio heeft jaren bij mijn ouders in de garage gestaan en bij nog eens ernaar kijken zag ik dat de kast bijna geheel door houtworm weggeboord was. De resten van de radio zijn (door iemand anders dan mijzelf) kwijtgemaakt.

Toen ik zo'n 18 jaar geleden lid werd van de NVHR heb ik op een van de beurzen een 695A gekocht die ik nog steeds in bezit heb. Om de een of andere reden heb ik er nooit iets aan of mee gedaan. Ik heb het schema ooit al via een colega (jaren eerder) kunnen verkrijgen, met een bijlage met wat anders is aan de 801A t.o.v. de 695A. Grappig is dat op die docs staat: "Strict vertrouwelijk!"

Nu is voor iedereen eenvoudig aan de doc van de 695A te komen door even op internet te kijken.

Vroeger moest je improviseren als je geen gegevens en originele onderdelen had. En je was ontzettend blij als je het apparaat (als hobbyist) weer kon laten werken.

Tijden waren vroeger niet beter of slechter, maar anders.

Graag (als het mag van het forumbeheer) jullie visie! :-) :OK:


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum