nog een vraag over de batterijlader (Algemeen)

door Hans van der Marel ⌂ @, Hilversum, 27.12.2008, 20:30 (5812 dagen geleden) @ freddy vercruyce

In diverse antwoorden zie ik de waarschuwing betreffende te lang laden staan.

De meeste ( wel altijd even checken ) NiCd en NiMh accu's kunnen continue worden geladen gedurende een jaar met 1/10 van de capaciteit zonder daar enige nadelige gevolgen van te ondervinden.
De 14 uur die worden opgegeven zijn als richtlijn bedoeld waarbij een lege
( klemspanning is dan teruggelopen tot een opgegeven spanning ) accu weer volledig is opgeladen.
Vergeet je nu de lader uit te schakelen is er niets aan de hand.

Te lang laden geldt VOORAL bij snelladen ( dus met meer dan 1/10 van de capaciteit ). Dit kan eigenlijk alleen goed worden gedaan door de juiste afschakelmechanismen toe te passen. Dit zijn voornamelijk dV/dt ( de klemspanning stijgt met een opgegeven waarde binnen een opgegeven tijd ) of
dT/dt ( de temperatuur stijgt met een opgegeven waarde binnen een opgegeven tijd ).

Daarnaast : een loodaccu, nat of gel, wordt geladen met een constante spanning EN stroombegrenzing
NiCd of NiMh worden geladen met een constante stroom.

De "oude" laders met buizen zijn van huis uit constante spanningsladers en dus bedoeld voor loodaccu's waarbij op het datablad moet worden gekeken of dat er met pulserende spanning mag worden geladen.
De stroombegrenzing is automatisch ingebouwd door de maximale doorlaat van de gelijkrichter/regelaar.

Deze laders zijn veelal dus NIET geschikt voor NiCd of NiMh accu's.

Als laatste in serie opladen : Als dit zo slecht was werd iedere battery wel uitgerust met laders die iedere cel per stuk opladen.
Dit word wel gedaan voor oa. UPS/noodstroom systemen. Een belangrijke reden daarvoor is dat dan per cel de capaciteit kan worden bepaald tijdens een service interval. Alle cellen in 1 keer vervangen was/is behoorlijk duur en daarvoor werden alleen de slechte cellen vervangen.

De problemen treden bij opladen eigenlijk niet op. Zelfs een cel die te ver is ontladen zal weer opgeladen worden als je maar lang genoeg laad.
Echter, de cel die een lagere capaciteit heeft gekregen zal ook weer als eerste ontladen zijn, gaat het verbruik dan toch door dan kan de cel ompolen en op termijn vrijwel zeker onherstelbaar beschadigen.
Een goede zaak is om accu's met enige regelmaat te checken door de klemspanning te meten van iedere cel afzonderlijk OF van het hele pakket waarbij dan de klemspanning van het pakket dan uiteraard het aantal cellen*klemspanning van 1 volle cel moet bedragen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum