Wie herkent deze mini-radio (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 30.05.2020, 13:04 (1426 dagen geleden) @ Paul van der Mast
Bewerkt door gerard, 30.05.2020, 13:11

Zie je nog ergens een kristalmicrofoon zitten of een plek waar die gezeten heeft of aansluiting daavoor? Dat zou sterk duiden op een hoorapparaatgeschiedenis.
In jouw apparaatje is denk ik de bedrading met oliekous origineel en de plasticisolatie een latere toevoeging. Het kan natuurlijk een Tecla-achtig toestelletje zijn geweest waarvan de afstemcondensator defect is geraakt en vervangen door de externe trimmer.
Het kan natuurlijk zijn dat er toch een andere uitvoering van de Tecla heeft bestaan. Als die geen ferrietstaaf had, zal hij met een draadantenne gewerkt hebben, en nou lijkt me toch het concept van een zakradio met dakantenne niet heel erg marktwaardig. Zoek dus nog even goed of het doosje ook een interne ferrietstaaf heeft (gehad).
Dat 2016 het jaar van ombouw was, is natuurlijk een volkomen willekeurige gok. Het kan net zo goed een serienummer zijn, en meervoudig voorkomen wijst daarop.

Er werden in de jaren vijftig zeker wel vossenjachten gehouden met buizen-ontvangers. Daarvoor zou je een toestel nodig hebben met een richtantenne. Geen enkele fabrikant zou daarvoor een apparaat als dit op de markt brengen. Maar misschien heeft iemand iets omgebouwd om op een hoorapparaat een raamantenne te kunnen aansluiten. Daarmee zou je op een vossenjacht in 1955 zeker de blits maken. Ontvangfrequentie is dan natuurlijk sterk bepaald door de zelfinductie van het raam.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum