Colossus 1e volwaardige buizen computer-reinactment (Techniek Overig)

door MarcelvdG @, 09.06.2020, 00:31 (1389 dagen geleden) @ Roland Huisman

groots respect voor deze genieën en groot denkers.


Ja schitterend gewoon...

Maar dat respect was er anders niet voor Alan Turing...
Vooral hoe hij aan zijn einde is gekomen. :-( :BAD:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing

Hij was het brein achter de Colossus en verschillende andere machines daar.

Tja, de algoritmes kwamen van Bill Tutte en van Alan Turing, maar het ontwerp van de Colossus kwam van Tommy Flowers en zijn ploeg. Als Tommy Flowers niet zo eigenwijs was geweest, waren er nooit Colossi gebouwd.

Overigens wordt er verschillend gedacht over de dood van Alan Turing. De officiële lezing is zelfmoord door kaliumcyanide in te nemen en zijn biograaf Andrew Hodges is ervan overtuigd dat dat klopt, maar het zou hem ook slecht uitkomen als het niet zo was, want dan zou hij Turing niet meer als martelaar voor de homo-emancipatie kunnen beschouwen. De moeder van Turing geloofde er niets van en dacht aan een ongeluk.

Jack Copeland is met het bewijs naar een moderne deskundige gegaan en die kon alleen maar concluderen dat het politieonderzoek zo onzorgvuldig geweest is dat je met geen mogelijkheid kunt vaststellen of het een ongeluk of zelfmoord was. Als het een ongeluk was, waren het waarschijnlijk de dampen van een badje om spullen mee te vergulden waar hij aan overleden is. Je moet dan wel aannemen dat hij niet al te voorzichtig was met chemicaliën (dat was hij inderdaad niet) en dat hij geen amandelgeur kon ruiken (onbekend, maar een flink percentage van de bevolking schijnt dat inderdaad niet te kunnen).

(In 2015 heb ik een beetje een Turing-fiep gehad: twee keer naar The imitation game geweest, een online en twee papieren biografieën en een boek over de ACE-computers gelezen, diverse artikelen van hem geprobeerd te lezen voor zover ik er wat van begreep (sommige zijn heel leesbaar, andere niet), Bletchley Park, The National Museum of Computing en het wetenschapsmuseum in Londen bezocht. Maar dat terzijde.)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum