Geluid valt weg bij contrast weg draaien (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 15.06.2020, 11:41 (1403 dagen geleden) @ ruudtx

In mijn herinnering werd ook bij een 4 normen toestel in de stand CCIR of E, gewoon van van de 5,5 MHz interdraaggolf gebruik gemaakt en FM gedetecteerd.

Jaren geleden heb ik veel geknutseld in een Philips 17TX220A 4 normen ontvanger. Die was voor mij erg interessant want is erg zeldzaam hier in het noorden van het land en zal ooit met een verhuizing deze kant opgekomen zijn.
De vier normen en bijbehorende beeld-geluidsafstand zijn de onderstaande:[image]

Bij de andere normen met AM geluid werd de geluids MF afgetrimd van de beeld MF en in dezelfde geluid MF strip vertrekt en AM gedetecteerd.

Bij alle 3 andere dan de CCIR (Gerber) norm met intercarrier FM geluid werd het AM geluid inderdaad direct na de kanalenkiezer naar een aparte MF versterker met AM geluidsdetector geleid. De centrale frequentie van die versterker werd voor 819F ook nog eens verlegd van 33,4 MHz naar 27,75 MHz vanwege de grotere beeld-geluidsafstand bij het 819 lijnen systeem in Frankrijk t.o.v. het Belgische 819 lijnen systeem. Onderstaand het blokschema van de 17TX220A met daarin aangegeven de FM en AM geluids- middenfrequentversterkers en detectoren.

[image]

Met vr. groet, Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum