Resistief netsnoer (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 19.06.2020, 17:15 (1406 dagen geleden) @ David

Eigenlijk wil ik hem liever op 220V laten werken maar dacht dat het simpeler was als ik gewoon via autotrafo ofzo op 110V gebruikte.

Zoiets komt vaker voor maar de ballast-C is echt heel simpel.
In tegenstelling tot wat je bij ballast-weerstanden verwacht, is het zelfs nog (veel) makkelijker om het overschot van 230V weg te werken dan het overschot van 110V, want hoe groter de spanning des te kleiner de condensator die je nodig hebt!

Hoe bereken je zo een ballastcondensator in dit geval ?

Als je de ballast alleen voor de gloeiketen gebruikt, kun je de waarde berekenen met CapCalc en dat heb ik vast voor je gedaan: CapCalcGlobe.
Ik heb de naam van de radio ingevuld en op de gele vakjes de mij bekende waarden. Lampje wist ik niet precies, heb daar even 8V ingevuld.
In vakje C16 zie je de waarde 2,27uF verschijnen. Je kunt de standaardwaarde 2,2uF gebruiken (aan 630V).
Je ziet ook dat een iets hogere of lagere waarde voor de lampspanning vrijwel geen verschil maakt.
Plaats een bleeder (weerstand van 220k over de condensator) en als je wilt een zekering van 200mA.

Eigenlijk heb je CapCalc nooit nodig als je onthoudt: U-buizen 1,5uF, Amerikaanse buizen 2,2uF. Want daar kom je altijd in de buurt. (Behalve als je 300mA-buizen hebt natuurlijk, dan 4,4uF.)

Je kunt ervoor kiezen, om ALLEEN de gloeidraden via de condensator te doen en de B+ via een weerstand te laten lopen. De waarde daarvan is dan nauwelijks kritisch, Philips gebruikt in z'n UUtjes meestal 180 of 200 Ohm of zo.
Wat ik zelf een geweldig leuk schema vind is het Sanshin-schema op dia 19 van deze presentatie. Het probleem om een 110V radio op 230V te laten spelen is niet nieuw en de Japanners hebben dat in de jaren zestig perfect voor ons opgelost. Gloeiketen en B+ zijn als het ware in serie gezet, dus elkaars ballast. Omdat de plaatstroom hier ook door de buizen komt, mag je een iets kleinere ballast-C nemen bv 2uF. Geen standaardwaarde, maar 2 van 1uF parallel.
Zuinig in gebruik en geen stroomvreter buiten gebruik. Een onbelaste verhuistrafo kost je circa 7 euro per jaar aan stroom (dia 14)!

Als hij erg groot uitvalt

Daar hoef je niet bang voor te zijn; zie het ombouwsetje op dia 46. Qua ruimte is de ballastcondensator absoluut de kleinst mogelijke manier voor jou om overspanning weg te werken.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum