Resistief netsnoer (Techniek Radio/TV)

door hyperbo @, kapellen Belgie, 20.06.2020, 23:07 (13 dagen geleden) @ David

Hoi David;

Ik heb in het verleden al meerdere dergelijke toestellen éénvoudig kunnen ombouwen met een huis/tuin/keuken diode in serie met de gloeidraadwikkeling te plaatsen ( 1N4007 )...Meestal hoef je niets anders meer te doen en werkte de boel perfect.
Ik start de boel op met variac stilaan verhogen, dan met een true-rms meter de gloeispanning van één van de lampen nameten: zoals bijvoorbeeld bij de Colonial globe meet ik dan de spanning van de 25Z5 ....meestal zit deze al aardig dicht in de buurt van die 25Volt en hoef je dus niks meer te doen. Anders een weerstandje in serie erbij...die nu veel minder heet zal worden aangezien de diode al het meeste werk doet.

Dus al die uitleg van die serieweerstanden en condensatoren is uiteraard heel juist en mooi doch dit is gewoonweg praktisch niet te realiseren omdat ze meestal te veel warmte afgeven of te groot zijn . ( in vele van dergelijke radio'tjes is er geen plaats genoeg ...)

Dit was trouwens de reden waarom men destijds de serieweerstand in het netsnoer inwerkte zodat de warmte kon verdeeld worden over heel de lengte van het netsnoer.
Jammer genoeg is dit zoals je weet ook een gevaarlijke toestand ( ze noemen dergelijke radio's niet voor niets " curtain burners "..en zeker nu na 70 jaar.....kan je nagaan hoe gevaarlijk ze zijn.)

Dus....hou het simpel...die diode is een eenvoudige manier.

Succes...Dirk


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum