poging tot reparatie neonlamp (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 23.06.2020, 16:45 (13 dagen geleden)

Beste forumleden,

Ik startte voor een tweetal weken een draad met de titel "losmaken van sokkel". Intussen is dat zonder problemen gelukt. Rondom doorzagen met een fijn ijzerzaagje; de methode van Ben, maakte de twee aansluitdraden bereikbaar. Omdat de lamp oranje oplicht in het veld van een tesla trafo weet ik zeker dat er nog neon in de ballon zit.

Helaas geen licht als de draden direct met een regelbare voeding worden verbonden. Zelfs met de spanning op te drijven tot 300V vloeit er geen stroom.

Om de stroom te beperken en ook een beetje als zekering zette ik een 22k weerstandje in serie en zo werd de ballon aangeloten op een krachtige voeding waarvan de spanning kan worden geregeld tot 1100V. Rond 1000V begint een hoekje van de plaat licht te geven. Er zit dus nog neon in de buis maar de concentratie is onvoldoende om bruikbaar te zijn als lichtbron voor een nikowschijf.

[image]
[image]
[image]

Prentjes geven aan wat er te zien was. De derde afbeelding is het verlichte hoekje bij 1000V. Het loonde de moeite iets te proberen maar lang niet alle experimenten leiden naar succes. In afwachting dat ik een werkende Telehor neonlamp vind blijft de nipkowschijf werken met een led zaklampje uit de Action.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum