poging tot reparatie neonlamp (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 24.06.2020, 11:58 (11 dagen geleden) @ soundman2

Dag Soundman,

De grote gaten in de Baird schijf zijn lenzen. Het is de opname schijf. Ik denk dat er lenzen werden gebruikt om grotere lichtsterkte op de fotocel te laten vallen. Bij de opnames werden soms booglampen gebruikt omwille van de grote lichtsterkte. In filmprojectoren was de booglamp lange tijd de lichtbron.

Eerder merkte al iemand op dat het opknappen van de nipkowschijf zinloos is omdat er geen uitzendingen en geen camera's voor bestaan. Die meneer heeft gelijk. Ik speel een beetje vals. Mijn nipkowschijf werkt digitaal. Een raspberry pi computertje zet courante computer beeldformaten om naar grijswaarden in targa formaat. Dat laatste is eenvoudig te ontcijferen en via een digitaal-analoog converter wordt de lichtbron gestuurd. Als ik een lamp vind dan maak ik de eindtrap in buizentechniek.

Mijn lamp is die op de foto in uw antwoord. Ik herinner me dat die mijnheer Denis ... in de omgeving van Nieuwpoort of De Panne een museum had. Hij maakte moderne versie van nipkowschijven op basis van CD schijven. Die man is intussen overleden.

Het belangrijkste in uw bijdrage is dat de lamp met een mengsel van Helium en Neon is gevuld. Dat kan kloppen. Het licht dat ik zag was wat geler dan hetgeen we zagen in verlichte drukknoppen. Dat licht was meer rood-oranje.

Binnen het uur kreeg ik antwoord van het bedrijf dat ik mailde voor hervulling van de lamp. Ze verwijzen me door naar een kleiner bedrijf in de sector. Dat is een service waaraan zelfs Philips niet kan tippen. Nooit kreeg ik daar antwoord op mijn vraag waar ik een onderdeel gemaakt in hun fabriek kan kopen.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum